Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата енергийна централа в света, произвеждаща достатъчно електричество, за да захрани Швейцария.

Мащабът на проекта, който превръща безплодната солена пустиня на ръба на Западна Индия в един от най-важните източници на чиста енергия на планетата, е толкова огромен, че човекът, който отговаря за него, не може да се справи.

"Вече дори не правя изчисления", казва Сагар Адани в интервю за CNN.

Адани е изпълнителен директор на Adani Green Energy Limited (AGEL) и племенник на Гаутам Адани, вторият най-богат човек в Азия, чието състояние от 100 млрд. долара се дължи на Adani Group, най-големият вносител на въглища в страната и водещ производител на мръсното гориво. Основан през 1988 г., конгломератът има бизнес в различни области - от пристанища и топлоелектрически централи до медии и цимент.

Подразделението му за чиста енергия AGEL изгражда обширната слънчева и вятърна електроцентрала в западния индийски щат Гуджарат на стойност около 20 млрд. долара. Когато бъде завършена след около пет години, тя ще бъде най-големият парк за възобновяеми източници в света и ще генерира достатъчно чиста електроенергия за захранване на 16 милиона индийски домове.

Успехът на парка за възобновяема енергия Khavda е от решаващо значение за усилията на Индия да намали замърсяването и да постигне целите си в областта на климата, като същевременно задоволи нарастващите енергийни нужди на най-многолюдната държава в света и най-бързо развиващата се голяма икономика. Въглищата все още представляват 70% от електроенергията, произвеждана в Индия.

Разположен само на 20 километра от една от най-опасните граници в света, разделяща Индия и Пакистан, паркът ще се простира на повече от 320 квадратни километра и ще бъде най-голямата електроцентрала на планетата, независимо от източника на енергия, посочват от AGEL.

"Това е огромен регион, който е абсолютно необременен - няма дива природа, няма растителност, няма населени места. Няма по-добра алтернативна употреба на тази земя", категоричен е Адани.

Големите зелени планове на групата не бяха помрачени от бурната година, която тя преживя от януари 2023 г. насам, когато американската компания Hindenburg Research, занимаваща се с къси продажби, я обвини, че е участвала в измами в продължение на десетилетия. Индийският минно-медиен конгломерат заклейми доклада на Hindenburg като "неоснователен" и "злонамерен". Но това не успя да спре зашеметяващия срив на фондовия пазар, който в един момент изтри повече от 100 милиарда долара от стойността на регистрираните компании от групата. Личното състояние на Гаутам Адани също беше засегнато, като се срина с повече от 80 млрд. долара в месеца след публикуването на доклада.

Оттогава насам обаче магнатът се възстанови и сега групата влага милиарди в сектора на чистата енергия. През следващото десетилетие тя планира да инвестира 100 млрд. долара в енергийния преход, като 70% от инвестициите ще бъдат предназначени за чиста енергия.

Необходимост за 1,4 млрд. души

Чистата енергия на Adani Group идва в момент, когато Индия си е поставила амбициозни цели в областта на климата. Министър-председателят Нарендра Моди обеща, че възобновяемите източници като слънчевата и вятърната енергия ще задоволяват 50% от енергийните нужди на Индия до края на това десетилетие. През 2021 г. той пое ангажимент Индия да постигне нулеви нетни емисии до 2070 г., което е няколко десетилетия по-късно от развитите икономики.

Правителството си е поставило за цел до 2030 г. да изгради 500 гигавата (GW) мощности за производство на електроенергия от неизкопаеми горива. AGEL, най-голямата компания за възобновяема енергия в страната, има за цел да осигури поне 9% от тази мощност, като само от нейния парк Khavda в Гуджарат ще бъдат генерирани близо 30 GW.

“Неуспешният преход към възобновяеми енергийни източници не е вариант”, категоричен е още Адани. "Индия няма друг избор, освен да започне да прави неща в немислим досега размер и мащаб".

Това е така, защото през следващите години търсенето на енергия ще се увеличи. Индия е третата по големина държава в света по потребление на енергия, въпреки че потреблението и емисиите на човек са по-малко от половината от средното за света, сочат данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Но това може бързо да се промени. Благодарение на нарастващите доходи, търсенето на енергия се е удвоило от 2000 г. насам, като 80 % от него все още се покрива от въглища, нефт и твърда биомаса. През следващите три десетилетия бързо разрастващата се икономика ще отбележи най-големия ръст на търсенето на енергия сред всички страни в света, смята МАЕ.

"Ако Индия направи това, което направи Китай, ако Индия направи това, което направи Европа, ако Индия направи това, което направи САЩ, тогава всички ние ще се сблъскаме с много, много мрачно климатично бъдеще", акцентира в заключение Адани, позовавайки се на историческото използване на изкопаеми горива при развитието на тези страни.