Държавите от Г-7 обявиха, че ще прекратят използването на въглища до 2035 г., но оставиха възможност този срок да бъде удължен в определени случаи.

В комюнике, публикувано след разговорите между министрите на енергетиката, климата и околната среда в Торино, групата обяви, че се е ангажирала "постепенно да преустанови производството на електроенергия от въглища през първата половина на 2030 г."

Това е пробив в политиката за климата, който преговарящите от Г-7 не успяха да постигнат в продължение на няколко години, отбелязва в анализ CNN.

Но позовавайки се на "неутрализирани" въглища, споразумението оставя възможност на страните да използват изкопаемото гориво и след 2035 г., ако въглеродното замърсяване от него се улавя, преди да навлезе в атмосферата.

Споразумението включва и уговорка, че страните могат да изберат "график, който да е в съответствие с поддържането на границата от 1,5 градуса за повишаване на температурата в рамките на достижимото, в съответствие със стратегиите за нулево нетно покачване".

Уговорката позволява въглищата да се използват и след 2035 г., стига общите национални емисии да не допринасят за глобално затопляне с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Науката показва, че някои от екосистемите на планетата ще достигнат критични точки или ще се борят да се адаптират отвъд тази точка.

Някои члено на Г-7, където са най-големите икономики в развития свят, са близо до прекратяване на използването на въглища. В Обединеното кралство, Италия и Канада въглищата съставляват по-малко от 6% от електроенергийния микс, а във Франция - почти нищо.

Но според мозъчния тръст Ember въглищата все още съставляват 32% от електроенергийния микс на Япония, 27% от този на Германия и 16% от този на САЩ.

Споразумението идва само дни след като Агенцията за опазване на околната среда на САЩ обяви нови правила, които ще изискват от въглищните електроцентрали или да улавят почти цялото си замърсяване на климата, или да бъдат затворени до 2039 г.

CNN потърси Белия дом и Държавния департамент за коментар.

На въпрос относно уговорките в споразумението на Г-7 италианският министър на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Фратин защити споразумението, като заяви, че формулировката показва, че " Г-7 се задължава постепенно да прекрати използването на въглища, без да се застрашава икономическото и социалното равновесие на различните страни".

Министърът на Обединеното кралство Андрю Боуи заяви пред репортер, че групата се е съгласила да прекрати използването на въглища до 2035 г., без да споменава неизползваните въглища или възможността за колебание в графика.

Въпреки тези уговорки, експерти по политиката в областта на климата приветстваха съобщението, определяйки го като пробив след години на блокиране по въпроса.

"Поставянето на крайна дата на ерата на въглищата е точно този вид лидерство, от което се нуждаем от най-богатите страни в света", заяви Дженифър Лейк, глобален директор по енергетиката в Института за световни ресурси. "Това решение дава надежда на останалата част от света, показвайки, че преходът от въглища може да се осъществи много по-бързо, отколкото мнозина смятаха за възможно."

Но мозъчният тръст Climate Analytics заяви, че макар съобщението да оказва натиск върху Япония, единственият член на Г-7, който не е определил крайна дата за въглищата, крайният срок 2035 г. е твърде късен, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса.

Анализът на мозъчния тръст показва, че използването на въглища в страните от Г-7 трябва да бъде преустановено най-късно до 2030 г., а използването на природен газ до 2035 г., за да не се допусне глобалното затопляне да надхвърли прага от 1,5 градуса.

"Много от тези страни публично са поели ангажимент да се откажат от използването на въглища преди 2030 г. и разполагат само с малък капацитет", казва Джейн Елис, ръководител на отдела за политика в областта на климата в Climate Analytics.

Забележително е, че не се споменава постепенното спиране на използването на газ, добавя още експертът.

"През последното десетилетие газът е най-големият източник на глобално увеличение на емисиите на CO2 и много правителства от Г-7 инвестират в нови вътрешни съоръжения. Това е абсолютно погрешна посока, в която се върви – както от икономическа гледна точка, така и за климата."

Г-7 трябва да направи по-бърз преход към възобновяеми енергийни източници, смята Елис.

Изкопаемите горива са основният двигател на климатичната криза, а въглищата обикновено са най-замърсяващите от всички. Миналата година на преговорите за климата COP28 в Дубай почти всички държави се съгласиха да се откажат от изкопаемите горива, но липсата на крайна дата за въглищата се разглеждаше като недостатък на тези преговори.

Г-7 обикновено има водеща роля в глобалната политика в областта на климата.

Решенията на тази група често оказват влияние върху по-широката Г-20, включваща други големи емитери като Китай и Индия, както и големи производители на изкопаеми горива като Саудитска Арабия и Русия, допълва CNN.