В една класическа офис сграда има хиляди метри вентилационни отвори и вентилатори за раздвижване на въздуха.

Но в новата сграда със смесено предназначение в Осло няма такива. Няма и никакви сметки за отопление, вентилация и климатизация.

„Имаме цел за тройна нула за този проект – да не се налага да купуваме никаква енергия за отопление, вентилация или охлаждане“, казва Ан Сесилия Хауг, водещ архитект на Snøhetta, компанията, проектирала сградата. „Изглежда, че досега цифрите са в наша полза и това работи.“

Емисиите са наполовина по-ниски от тези на подобна конвенционална сграда, пише Fast Company.

Новата сграда се намира край реката в Осло, на бивш паркинг, в район, превърнат в зона без автомобили. В непосредствена близост има нов обществен площад. Сградата е разположена така, че да блокира вятъра и същевременно да пропуска слънчева светлина. Тя е внимателно проектирана, за да увеличи максимално естествената вентилация.

Движение на въздуха

Във вътрешността сензори следят за температурата, нивата на CO2 и кислорода. Навън следят времето и посоката на вятъра. Когато офисът има нужда от свеж въздух, люковете се отварят автоматично от противоположните страни, създавайки разлика в налягането, която вкарва външен въздух в пространството.

Системата би работила и в обикновена правоъгълна сграда, но ъгловата фасада, проектирана в партньорство с инженери, помага за оптимизиране на въздушния поток. Конусовидната форма също спомага за по-бързото движение на въздуха.

Facebook Snøhetta

Вместо с климатик, сградата се отоплява и охлажда с геотермална енергия. Кладенци и термопомпи осигуряват достъп до стабилни подземни температури. След това топлата или хладната вода се движи по тръби, вградени в бетонни подове и глинени стени. Топлината се излъчва от материалите, като директно затопля хората.

Това е важно, тъй като традиционната система, която неефективно загрява въздуха, би губила енергия навън при всяко отваряне на люковете.

Какви са ползите от нетрадициионна вентилация

Проектът, част от норвежка изследователска програма, наречена FutureBuilt, внимателно проучва работата на системите.

Компаниите се преместват в офисите тази зима и въпреки ниските температури навън, служителите се чувстват комфортно. (В един типичен офис до 60% от работниците могат да кажат, че им е твърде горещо или твърде студено. В обратната връзка чрез QR кодове до всяко бюро по-малко от 7% от работещите в новата сграда се оплакват от температурата, може би защото отоплителната система загрява равномерно цялото помещение; няма значение дали сте до вентилационен отвор).

Facebook Snøhetta

Избягването на традиционната вентилация означава, че сградата избягва въглеродния отпечатък на оборудването заедно с потреблението на енергия.

Но има и други предимства. Без въздуховоди в таваните офисите са по-проветриви и по-просторни.

„Смятаме, че е важно хората да не губят връзката с външния въздух. Ако денят е студен, носите повече дрехи и е нормално да изпращате студения въздух вътре. В горещ ден носите по-малко дрехи. И сте в непосредствена близост до река, така че когато люковете са отворени, можете да чуете как реката тече“, казва проектантът.

На нивото на улицата са разположени ресторанти, на пет етажа – офиси, а на последните 10 етажа – апартаменти. В тях вентилационната система е по-старомодна.

В офисите не може да се използват обикновени прозорци, отчасти защото за служителите би било обременително да следят качеството на въздуха и да отварят и затварят всеки път, когато е необходимо.

Но нормативните актове изискват и строг контрол на температурата и качеството на въздуха в офисните помещения; затова новата сграда получава изключение да не използва традиционна вентилация.

Наредбите трябва да се актуализират, за да се улесни използването на такива подходи.

„Мисля, че това, което се прави в областта на научните изследвания, изпреварва нормативната уредба с три, четири, пет години. Така че трябва да ги накараме да влязат в крак с времето, а единственият начин да го направим е да ги оспорим.“, допълва Хауг.