За пета поредна година Франция изпреварва Германия и Обединеното кралство като европейски център за преки чуждестранни инвестиции.

Това показват резултатите от проучване за атрактивността на пазарите, проведено от Ernst & Young (EY), цитирани от Euronews.

Голямата тройка Франция, Германия и Обединеното кралство, е привлякла над 51% от преките чуждестранни инвестиции на континента.

Mиналата година във Франция са били финансирани 1194 проекта, което представлява годишен спад от 5%, но все пак позволява на страната да изпревари европейските си конкуренти.

"Последните резултати на Франция до голяма степен се дължат на последователните вълни от реформи, които се ускориха през последните 10 години", се казва в доклада на EY.

Наред с другите нормативни актове в него специално се отбелязват промените в трудовото законодателство и въвеждането през 2019 г. на закона PACTE, предназначен да улесни създаването на дружества във Франция.

"Квалификацията, инфраструктурата и пазарът са в основата на привлекателността на Франция", добавя EY.

"Въпреки критиките, свързани със сложността на административната система, правната и регулаторната среда във Франция вече не е основна пречка."

Когато френският президент Еманюел Макрон встъпи в длъжност през 2017 г., едно от основните му обещания беше да съживи икономиката чрез инициативи в подкрепа на бизнеса. Седем години по-късно резултатите от доклада на EY бяха отбелязани от френското правителство.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер написа в X:

"Решени сме да продължим по този път, като предстоят големи икономически проекти като опростяване на бизнес процесите, реформа на обезщетенията за безработица и инициативи за повишаване на финансовата привлекателност на Париж."

Трябва да се отбележи фактът, че много от френските проекти за преки чуждестранни инвестиции са разширение на съществуващи предприятия.

Миналата година 36% проекта, използващи чуждестранно финансиране, са започнати от нулата, в сравнение със 75% в Обединеното кралство и 77% в Германия.

"Макар че Франция несъмнено се възползва от опасенията за последиците от Брекзит и трудностите за икономиката в Германия, нищо не подсказва, че тя може да разчита на предимството пред основните си конкуренти в следващите години", отбелязват от EY.

Въпреки резултатите на Франция, инвестиционните проекти в Европа са намалели с 4% миналата година.

В Обединеното кралство и Германия спадът е съответно 6% и 12%. През 2023 г. в Обединеното кралство са реализирани 985 проекта, а в Германия - 733.

През 2022 г. политическата нестабилност в Обединеното кралство доведе до 6% спад на преките чуждестранни инвестиции. Това се случи на фона на притегателната сила на благоприятните данъчни системи и устойчивостта на Лондон като финансов и технологичен център.

Данните за миналата година показват признаци на подобрение, въпреки че броят на проектите инвестиции в Обединеното кралство остава значително под нивата преди Брекзит.

Войната на Русия в Украйна също нанася силен удар върху преките чуждестранни инвестиции в граничните държави: Румъния отбелязва спад от 13%, Финландия - 32%, Латвия - 31%, а Литва - 40%.

Данните индикират първия годишен спад в регистрираните проекти по преки чуждестранни инвеститори в Европа след пандемията, отбелязва Reuters.

През 2021 и 2022 г. при тях се наблюдаваше ръст, докато в момента те са с 14% по-малко в сравнение с пика им през 2017 г.

Анкетираните компании посочват сред притесненията си нестабилните цени на енергията, бурната вътрешна политика в региона и постоянния поток от нови регулации в области, вариращи от изкуствен интелект, устойчивост и защита на данните.

Управляващият партньор на EY Джули Тейгланд заяви, че самият темп на навлизане на регулациите създава трудни предизвикателства за спазване на изискванията, особено за по-малките компании.

"Последните 12 месеца вероятно ще останат в историята на ЕС като най-мащабния период на регулиране", казва Тейгланд. "Не твърдим че регулациите са лоши, но ще бъде важно да се даде време на МСП (малките и средните предприятия) да се справят с тях", допълва експертът.

Лидерите на Европейския съюз постигнаха принципно съгласие за широк набор от реформи, насочени към съживяване на икономиката на блока, но изтъкнаха различия относно освобождаването на необходимите за това средства. Тези реформи варират от задълбочаване на единния пазар и насърчаване на научните изследвания до създаване на единен енергиен пазар, припомня Reuters.