Икономиката на САЩ e добавила по-малко от очакваното работни места през април, а нивото на безработица се повишава, давайки отново надежди, че Федералният резерв все пак може да намали лихвените проценти през следващите месеци.

Позициите в неселскостопанските сектори са се увеличили със 175 000 за месеца - под прогнозата за 240 000, според Dow Jones, съобщи в петък Бюрото по трудова статистика на Министерството на труда. Коефициентът на безработица се повишава до 3,9% спрямо очакванията, че ще остане на 3,8%.

Средните почасови доходи се повишават с 0,2% спрямо предходния месец и с 3,9% на годишна база - и двата показателя са под консенсусните прогнози и обнадеждаващ знак за инфлацията.

По-всеобхватният процент на безработица, който включва работещите на непълен работен ден по икономически причини, също се повишава до 7,4% - най-високото му ниво от ноември 2021 г. Коефициент на участие на работната сила, или хората, които активно търсят работа, остава непроменен на 62,7%.

В съответствие с последните тенденции секторът на здравеопазването е създал най-много работни места с увеличение от 56 000.

Значителен ръст отбелязват секторите социално подпомагане (31 000), транспорт и складиране (22 000) и търговия на дребно (20 000). Строителството е добавило 9 000 позиции, докато държавната администрация, която показа солидни ръстове през последните месеци, е добавила само 8 000 работни места след средно 55 000 през предходните 12 месеца.

Уолстрийт започна позитивно търговската сесия след доклада, а на дълговите пазари доходността на държавните облигации падна. Данните дават надежда за икономически климат, при който растежът продължава, но не с толкова бързи темпове, че да принуди Фед да затегне допълнително политиката, отбелязва CNBC.

Докладът идва два дни след като централните банкери на САЩ отново решиха да задържат разходите по заемите стабилни, запазвайки референтния лихвен процент в диапазона 5,25%-5,5% - най-високото му ниво от над 20 години.

След решението председателят Джером Пауъл характеризира пазара на труда като „силен“ и отбеляза, че инфлацията е „твърде висока“, като тазгодишните икономически данни показват „липса на по-нататъшен напредък“ за връщане на инфлацията към целта на Фед от 2%. Пауъл не спомена вероятността лихвите да бъдат намалени в някакъв момент тази година.

Днешният доклад обаче показва охлаждане на труда и по-меки увеличения на заплатите. Трейдърите сега дават шансове за две намаления на лихвените проценти до края на 2024 г., като първото се очаква през септември, според данни на CME Group.

Въпреки че инфлацията спадна доста от върховете си в средата на 2022 г., тя все още е значително над комфортната зона на централната банка. Повечето доклади от началото на 2024 г. показват около 3% годишна инфлация; предпочитаната от Фед мярка, индексът на цените на основните лични потребителски разходи, последно беше 2,8%.

По-високите цени оказват натиск за повишаване на заплатите, част от картината на инфлацията, която държи Фед рестриктивен въпреки широко разпространените пазарни очаквания, че централната банка ще намали лихвените проценти тази година.