Благодатният огън се спусна на Велика събота в навечерието на Възкресение Христово в храма на Гроб Господен (Църквата „Възкресение Христово“) в Йерусалим, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Благодатният огън слиза в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово“, скриващ пещерата на Божи гроб, където има особено почитана от всички християни плоча - под нея е било погребението на Иисус Христос.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на слизането на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светиня.

От ранна сутрин вярващите се стичаха към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва.

Поклонниците прекараха няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца поради спада на туризма поради ескалацията на израело-палестинския конфликт.

Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към великото чудо.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация, която да пренесе Благодатния огън в България. Това обяви Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриaршия (БПЦ-БП). За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията.