По-високи цени на млечните и месните продукти очакват скоро експерти. Поскъпването обаче няма да бъде шоково, успокояват те.

По данни на производителите и на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, само за първите шест месеца на годината цените на фуражите са скочили с около 40 на сто.

А това означава по-скъпо месо и мляко с 6 до 10 на сто и не по-рано от есента, съобщи bTV.

Според анализатори в момента пазарът на храни остава спокоен. От началото на годината досега цената на свинското и пилешкото се е повишила, но не драстично. А кашкавалът дори е поевтинял с около 50 стотинки.

Кризата в животновъдния сектор у нас обаче се задълбочава, поне според производителите, които твърдят, че има дефицит на българско месо и работят основно с вносно - а то също поскъпва.

Колбасите, които си купуваме, се произвеждат само от вносно месо, защото има недостиг. По данни на земеделското министерство през първите 4 месеца на тази година вносът на свинско и пилешко се е увеличил - съответно с 17 и 35%.

„Българските месопреработватели са 100% зависими от вносното месо, което идва от другите страни членки на ЕС, а там цените на месото скочиха с 10%”, казва Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Цените на фуражите се увеличават в световен мащаб, а те дърпат и цените на месото. Поскъпването на крайните продукти е неизбежно, обясняват преработвателите.

„Единствената причина, поради която всички производители на храни продължават да стискат всички разходи, е това, че потребителят не може да понесе по-високи цени”, допълва Вътев.

Потреблението на месни продукти се е свило рекордно - с 15 на сто. Купуват се по-евтините продукти като кремвиршите.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата успокояват, че цените остават стабилни, но скокове нагоре ще има заради по-скъпите фуражи.

„Анализирайки сегашната ситуация в момента, не бих дал прогноза от повече от 6 до 8% на някои хранителни продукти и то свързано с фуражите. Говорим за царевица, говорим за слънчоглед...”, смята Едуард Стойчев от комисията.

Поскъпването на млечните и месните продукти се очаква през есента, най-вероятно още от края на септември. Според преработвателите евтините продукти ще поскъпнат най-малко.

По-сериозно увеличение на цените ще има при деликатесните месни продукти. А с колко процента ще се вдигнат цените, в крайна сметка ще определи пазарът и потреблението.

Ако новите цени не са по джоба на българина, те няма да издържат, категорични са експертите.