855.1 млн. евро пратиха у нас българите, живеещи и работещи в чужбина, през миналата 2016 г., сочат предварителните данни на Българската народна банка. Сумата е по-висока с 0.82% на годишна база. За сравнение, през предходната 2015 г. сънародниците ни в чужбина трансферираха общо 848.1 млн. евро.

Конкретно за месец декември 2016 г. общата сума на паричните трансфери на българи зад граница достига 66.1 млн. евро. Това е с 1.1 млн. евро повече спрямо парите, пратени у нас през декември година по-рано.

Най-силният период през изминалата 2016 година е месец май. Тогава емигрантите са пратили у нас сумата от 84.9 млн. евро.

Сумата, пратена от българите в чужбина, надвишава размера на преките чуждестранни инвестиции у нас през 2016 г. За сравнение, преките чуждестранни инвестиции в България за миналата година възлизат на едва 682.8 млн. евро, сочат предварителните данни на БНБ.

До това положение се стигна, след като сумата на преките инвестиции отчете спад от 59.7% спрямо предходната 2015 г. Трябва да се отбележи, че е възможно сумата на инвестициите по предварителни данни, да претърпи сериозно изменение в своя ревизиран вариант. Подобни разминавания между предварителни и ревизирани данни се случват редовно.

Приносът на българите в чужбина вероятно е много по-висок, отколкото показват официалните данни. Това е така, тъй като методологията, използвана в статистиката, отразява само трансферите на суми, надвишаващи 2 500 евро, изпратени по банков път.

По този начин няма реална яснота за общия размер на паричните трансфери от чужбина, тъй като статистиката не прихваща парите, внесени „на ръка”, или тези трансфери, чиято стойност е под посочения праг. Според различни експертни мнения, трансферите от сънародници в чужбина варират между 2 и 3 млрд. евро на година.