8750 студенти са се възползвали от възможността за студентски кредит, съобщиха за Дарик от Министерството на образованието, младежта и науката.

Най-голям интерес към продукта има от студентите на Нов български университет, следвани от учещите във Варненския свободен университет и Софийския университет.

Възможността за студентски кредит, гарантиран от държавата, съществува от няколко години, като в момента е достъпна чрез три банки.

Най-важното е студентите да се обучават в редовна форма на обучение за степените бакалавър, магистър или доктор и да не са навършили 35 години. Със студентски кредит могат да се заплатят семестриалните такси и да се поемат част от средствата за издръжка на студента.

Изключително важно е бъдещите кредитополучатели да знаят, че парите от студентския кредит, гарантиран от държавата, не могат да се получат кеш, а с тях се заплащат учебни такси и евентуално издръжка, обясни банковият консултант Иван Стойков.

Тези заеми се ползват от студентите и се погасяват, след като те се дипломират, съответно намерят работа и получават доходи. Държавата в случая се явява гарант по тези заеми, допълни експертът.

Лихвата по тези заеми е фиксирана – 7 на сто. На пазара обаче съществуват и други продукти, които носят названието „студентски кредит", но не са гарантирани от държавата.

„Макар че се предлагат като студентски, те са близки до потребителските и се изискват поръчители като гаранти по тези заеми и обикновено това са родителите на студента", каза Стойков.

Цената на тези продукти е близка до тази на потребителските кредити.