Очаква се консолидация – сливане на банките в България, процес, който тече в цяла Европа. Това заяви в интервю за bTV подуправителят на БНБ Димитър Радев.

Вече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън, преди година той беше нулев, уточни Радев.

У нас има прекалено много банки за нашия малък финансов пазар. Това каза икономистът Владимир Каролев в предаването „Тази сутрин“.

Не е тайна, че почти всички гръцки банки търсят нови собственици, заяви още Каролев. Той допълни, че една от тях е Банка Пиреус. Вложителите обаче не бива да се притесняват за парите си. Ако това се случи, това ще е добре за тях, тъй като ще се създадат по-големи банки, с повече капитали.

Припомняме, че според публикация в белгийските медии KBC, която у нас притежава СИБАНК и застрахователната компания ДЗИ, ще отправи оферта за покупката на Обединена българска банка, която днес е една от най-големите у нас.

В случай че сделката бъде осъществена, то това би създало третата по големина банка в България. Нов собственик също така търси и ТБ Виктория, която е дъщерно дружество на Корпоративна търговска банка. Това се случва само месеци, след като Пощенска банка придоби бизнеса на Алфа Банк.

Всички банки у нас са над регулаторния минимум праг, припомни Радев. По думите му банковата ни система е стабилна, а доверието във финансовите институции се възстановява.

Радев посочи още, че в България не стои на дневен ред въвеждането на отрицателни лихви, което би означавало да плащаме на банката, ако държим парите си на депозит, но не се очаква и покачване на ниските лихвени проценти скоро.

Относно дълговете на държавата, управителят на БНБ коментира, че страната ни е третата с най-нисък дълг спрямо БВП в ЕС - след Естония и Люксембург.

„Резервите ни в момента са 45.3 млрд. лв., което представлява 180% покритие на лева. Валутният борд и левът са стабилни. Мисля, че е още рано за влизането на България в еврозоната“, заяви още Радев.