До края на 2016 г. се очаква да стане ясен новият собственик на Обединена Българска Банка. Разбира се, сделката подлежи на одобрение и официалното й приключване ще дойде през първото тримесечие на 2017 г., но няколко неща вече са ясни.

Кандидатите

Две оферти са постъпили за покупката на Обединена Българска Банка, според източници от банковите среди, информира Reuters. Банката е собственост на Националната банка на Гърция, като в момента е четвъртата по големина в България.

Постъпилите оферти са от белгийската банка KBC и унгарската OTP, собственици съответно на СИБАНК и Банка ДСК у нас.

Банка ДСК

Още през 2015 г. стана ясно, че унгарската OTP, която е собственик на Банка ДСК, е възможно да придобие някои от гръцките банки в България, Румъния или Сърбия. Това сподели на брифинг през август 2015 г. Ласло Бенчик, зам. главен изпълнителен директор на банковата група.

Днес банката е втората по големина в страната с активи за 11.7 млрд. лв. При положение че тя бъде избрана за купувач, това ще е новата най-голяма банка в България.

Данни на Българска народна банка към 30 септември сочат, че Уникредит Булбанк управлява активи за 17.9 млрд. лв. спрямо евентуалните 18.7 млрд. лв. при приключване на сделката в полза на ДСК.

Дори и активите на ОББ да намалеят драстично в идните месеци, това би означавало оспорвана битка между Уникредит Булбанк и Банка ДСК за позицията на номер 1 у нас.

Банка ДСК към момента е най-печелившата в банковия сектор в страната, като печалбата й за първите девет месеца на 2016 г. възлиза на 265.8 млн. лв. За 2015 г. банката успя да реализира положителен финансов резултат от 305 млн. лв., а година по-рано – 230 млн. лв.

СИБАНК

Белгийската група KBC, която е собственик у нас както на СИБАНК, така и на застрахователната компания ДЗИ. За следващата година двете институции ще разполагат с нова централа, а доброто развитие до момента в страната би могло да се ускори с една подобна сделка.

За това информираха и белгийски издания още преди около 2 месеца. Именно тогава от Profit.bg изчислихме, че ако KBC придобие Обединена Българска Банка, новата трета по големина банка у нас ще носи името СИБАНК.

Това би довело до значително увеличение на клиентите на групата, нарастване на клоновата мрежа и възможност да се предложат нови съвместни продукти.

Днес СИБАНК разполага с активи за близо 2.9 млрд. лв., което й отреждат 9-а позиция в страната. Печалбата на банката към 30 септември е 27.1 млн. лв., което е повече от постигнатото за цялата 2015 г. (26.9 млн. лв.).

Ще има ли и други

Предстоящите сделки в сектора бяха потвърдени и от управителя на Българска народна банка Димитър Радев, а по-късно и от икономиста Владимир Каролев. Именно той заяви, че се търси нов собственик на Банка Пиреус, а на тезгяха е и ТБ Виктория.