Най-голямата американска банка Bank of America ще трябва да заплати 33 млн. долара глоба заради незаконно раздадени, щедри бонуси, съобщи в понеделник Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), пише РИА Новости.

Регулаторът наложи наказанието след като миналата седмица от прокуратурата на щата Ню Йорк обнародваха данни за това, че банката, която бе и една от най-големите получатели на финансова помощ от правителството, е изплатила през 2008 г. премии на висшия мениджмънт в размер на 5.8 млрд. долара.

По данни на SEC, ръководството на Bank of America не само не е информирало акционерите за намеренията си да раздадат бонуси на мениджъри от погълнатата банка Merrill Lynch, която бе на ръба на банкрута, но дори уверяваше, че такива премии няма да се разпределят.

Правителството на САЩ задели за изкупуването на обезценени активи от деветте най-големи финансови институции 175 млрд. долара през 2008 г., което предизвика обществено недоволство и улични протести сред американците.

По данни на прокуратурата 32.5 млрд. долара от отпуснатите средства били насочени към банковите мениджъри под формата на бонуси, или традиционни годишни възнаграждения.