ългарските семейства все повече влагат спестяванията си в дългосрочни влогове, голяма част от които служат за обезпечаване на бъдещето на децата. Това коментира за БТА финансовият консултант от Индъстри Уоч Красен Йотов.

В момента българинът, решил да спестява, може да избира сред разнообразни възможности - детски влогове, срочни или спестовни депозити, както и депозити, базирани върху инвестиции в акции, метали, петрол, взаимни схеми, сочат данните на Индърстри Уоч.
На българския пазар съществува вече и взаимен фонд, който се определя като дългосрочен спестовен продукт за деца.

Най-висока лихва носят по-дългосрочните депозити - със срок от 12 или 15 месеца /над 6 процента годишно/. Краткосрочните депозити носят по-ниска лихва, но и срокът, в който може да бъдат изтеглени без да се губи лихвата, е много по-кратък, коментира Йотов.

Всеки спестител трябва да реши какъв период е подходящ за неговото вложение и дали може да му се наложи предсрочно да тегли пари, което може да доведе до загуба на лихвата по депозита, добави той.

Депозитите са нискорисков инструмент и са много сигурно вложение в периоди на глобална финансова криза като настоящата, информират от Индърстри Уоч. Повечето други инвестиционни алтернативи - взаимни фондове, други колективни схеми и акции носят значителен риск от загуба на част от вложението.

В момента дори и най-високите лихви по депозитите са по-ниски от инфлацията, показват още данните на консултанската компания. Според анализаторите обаче вероятно в бъдеще ръстът на потребителските цени ще започне да се успокоява.

С по-висок риск в сравнение с депозитите се характеризира инвестицията във взаимни фондове, като е възможно вложителят да загуби част от своите пари. Фондовете имат и
различни такси за обслужване и управление.

От друга страна, взаимните фондове дават възможност на хора с по-скромни финансови възможности или ограничени познания за фондовата борса да участват на капиталовите пазари, обясни Красимир Йотов. В резултат на сериозното свиване на търговията на БФБ-София през последната година доходността на взаимните фондове е спаднала значително, посочи той. Повечето фондове в момента носят отрицателна доходност на годишна база.

Консервативните /нискорискови фондове/ носят доходност около 5-6 процента годишно - тоест приблизително колкото банков депозит.

При евентуално възстановяване на българската борса взаимните фондове вероятно отново ще се превърнат в доходоносно вложение, смятат финансовите анализатори.

Източник:БТА