Български крадец на данни от италиански банкови карти разкри тайните на своя "занаят" пред италианската програма "Хиените", пише изданието "Блиц куотидиано", цитирано от БТА. Българинът, който е на 30 години и чието име не се съобщава, е бил арестуван през 2009 г. в Италия за клониране на банкови карти.

Четири години след ареста той обясни пред телевизионната камера как се поставят в банкоматите електронните устройства, които разчитат данните от банковата карта. Според експерта операцията отнема между 7 и 15 секунди.

За самата кражба са нужни трима души, като на ден могат да бъдат откраднати данните от стотици карти.

Според експерта по обирите обаче трудности възникват, когато картите са оборудвани с чип срещу клониране, но крадците успявали да се справят и с този "проблем".

Мъжът разкрива, че едно от устройствата, инсталирани в банкоматите, е микрофон. Така крадците на банкови данни успяват да запишат звука от удара на клавишите при набиране на ПИН кода.

Те използват този запис, когато клиентът е закрил клавишите с ръка, и микрокамерата, която са поставили, не може да запише кои цифри се натискат.
Миналия декември бяха задържани над 45 души за кражба на милиони евро от чужди банкови карти при международната специализирана операция „Шок–2” , осъществена от България, Италия и Европол. Първата операция "Шок" се проведе през 2011 г.