MasterCard обявява официално членството си в КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България), както и сътрудничеството им в борбата срещу сивата икономика и стимулирането на икономика на светло.

„Електронните плащания са ключов инструмент за ограничаване на сивата икономика. Затова MasterCard, като технологична и иновативна компания, се фокусира върху развитието електронните плащания и тяхната употреба като средство за намаляване на сивата икономика. Това ще стимулира местната стопанска дейност в подкрепа на устойчивия икономически растеж.” споделя Артур Туремка, Генерален мениджър на MasterCard за Балканите.

В тази връзка, българският пазар на плащанията е все още слабо развит и употребата на пари в брой тук е една от най-високите, като тя достига близо 90%. Бъдещото сътрудничество между MasterCard и КРИБ ще бъде фокусирано върху електронифицирането на икономиката като средство за въвеждане на прозрачност в бизнеса и подобряване на бизнес средата.

Има три стълба, върху които правителствата могат да стъпят, за да се възползват от електронификацията – развитие на подходяща инфраструктура за електронни плащания, която е интероперативна, създаване на стимули за използването на електронни пари и санкции за употребата на пари в брой, и електронифициране на процесите в държавната администрация.
MasterCard има отличен опит в прилагането на добри практики във всяка от изброените области съвместно с правителства и други участници на пазара. Например, правителството в Италия въведе разплащателна програма „Данъци и сметки“ (Tax& Bill). 75 хил. нови ПОС терминали бяха осигурени с цел увеличаване на възможностите за приемане на плащания.

Това осигури по-голям брой и по-бързо извършени плащания на по-ниска цена, по-малко опашки и 110 хил. ПОС терминали, които приемат безконтактни плащания до края на 2014 г.

Друга ефективна мярка срещу сивата икономика е създаването на балансирана регулаторна рамка, която да премахне риска от забавяне на иновациите и да насърчи ефективните разплащателни методи за цялото общество.

Според MasterCard основният принцип е да се намери точният баланс между контрол и строги регулации, и отвореност към иновации и нови участници, както и между задълженията и стимулите.