Една от най-големите европейски финансови институции - Deutsche Bank, отчете понижение от 58% в печалбата си за първото тримесечие на годината, до 236 милиона евро.

И докато резултатът изглежда ужасен на пръв поглед, той е добра новина за инвеститорите, прогнозирали с близо половин милиард по-малка печалба. Средните очаквания на анализаторите бяха за загуба от 249 милиона евро за първите три месеца на годината.

„Финансовите пазари бяха изключително предизвикателни през първите три месеца на годината“, коментира един от двамата изпълнителни директори на банката Джон Крайън.

„Голямата несигурност доведе до спад в клиентската активност на капиталовите пазари и съответно при приходите ни, особено при тази, свързани с търговия и корпоративни финанси. В допълнение резултатите ни бяха засегнати и от стратегическите ни решения да излезем или намалим сериозно участието си в определени бизнеси“, допълва още Крайън.

Лошите резултати на немската банка да голяма степен са предопределени от звеното й за инвестиционно банкиране с приходи от 2 милиарда евро, или 29% по-малко, в сравнение със същия период на миналата година.

Звеното за търговия с акции също е регистрирало спад от 29% в приходите си, до 728 милиона долара от януари до март.

Търговията с акциите на Deutsche Bank бе изключително волатилна от началото на годината. През февруари книжата й бяха масивно разпродадени от страна на инвеститорите след спекулации, че банката ще срещне затруднения да плати купоните по свои облигации.