В началото на годината Пощенска банка придоби окончателно бизнеса на Алфа Банк България и по този начин се нареди в топ 5 на най-големите банки в страната, по данни на Българска народна банка.

Още две родни банки е възможно в следващите месеци да сменят собствеността си. Това са Обединена Българска банка и ТБ Виктория. Ето и подробностите:

Белгийската група KBC подготвя оферта за Обединена Българска банка, става ясно от информация на белгийския De Tijd. ОББ в момента е четвъртата по големина банка в страната, с повече от 200 клона, 1.5 млн. клиенти и активи за около 3.6 млрд. евро.

При положение че сделката наистина се осъществи, СИБАНК, която в момента управлява активи за 2.78 млрд. лв., по данни от БНБ към 30 юни 2016 г., би се превърнала в третата по големина банка в страната с активи за 9.8 млрд. лв.

За справка – лидерите в момента Уникредит Булбанк и Банка ДСК са с активи за 17.35 млрд. лв. и 11.49 млрд. лв., а третата по големина Първа инвестиционна банка е с 8.5 млрд. лв.

На хоризонта обаче по всяка вероятност се задава и още една банкова сделка. Само преди дни стана ясно, че осем са кандидатите за нов собственик на ТБ Виктория, която е дъщерна компания на Корпоративна търговска банка. Сред тях са три банки, както и Българска телекомуникационна компания.

Целият списък с кандидати е съставен от Инвестбанк, Консорциум ЗК Лев Инс АД и Kerbler Holding GmbH, Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group, Консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Българо-Американска Кредитна Банка АД, Търговска Банка Д АД и Българска Телекомуникационна Компания ЕАД.

Макар и малка, с активи за 137 млн. лв., банката е апетитна хапна за останалите конкуренти, както и компании, желаещи да разполагат с банков лиценз.

Дали сделките ще минат до края на годината – предстои да разберем. Едно е ясно – есента на банковия пазар ще е интересна.