Националната банка на Беларус (НББ) преминава към разплащане с национална валута с основните си търговски партньори. Към момента преговори за това се водят с Русия и Украйна, а с Китай държавата вече има постигнато споразумение. Това заяви управителят на НББ Петър Прокопович на пресконференция в края на миналата седмица, цитиран от Эксперт.ру.

Сключването на валутни суап сделки ще позволи бягството от долара като платежно средство и максимална употреба на националната валута във външнотърговските отношения, смята Прокопович. Според него няма друга алтернатива, която да ограничи зависимостта от кризата.

В Националната банка на Беларус вече е постъпила сума в юани, преведена от Централната банка на Китай, равняваща се на близо 3 млрд. долара. Засега средствата ще останат замразени, защото действащото законодателство на Китай не разрешава изнасянето на националната валута зад пределите на страната. В момента Китай подготвя промени в нормативната база в тази насока, които ще са факт до няколко месеца.

Управителят на НББ е уверен, че след две - три години МВФ ще включи китайският юан в списъка на резервните валути.

Наскоро от Централната банка на Беларус се договориха с колегите се от Украйна за сключване на валутни суап сделки, като засега разговорите са само устни. „Към момента едва 5-8% от търговията с Украйна е в национална валута", посочи Прокопович.

Китай нееднократно призоваваха световната общественост към създаване на нова валута, която постепенно да измести щатския долар от ролята му на един от световните стандарти. През март управителят на Централната банка на КНР Чжоу Сяочуан говори за необходимостта от намаляване на влиянието на валути като долар, евро и йена в международната търговия. Според него, поради концентрацията в много държави на паричен ресурс в посочените валути финансовата система ще бъде много по-уязвима. Преминаването към резервна валута, необвързана, с каквато и да било държава, ще охлади този проблем, смята Сяочуан.