Поръчките на дълготрайни стоки са се понижили с 7.8% през януари, в сравнение с декември, което бе и най-голямото им месечно понижение от октомври, когато те намаляха с 8.1% на месечна база, посочиха изнесени данни на министерството на търговията.

До голяма степен спадът им се е предопределил от намалените с 18% поръчки на транспортни средства в резултат на намалелите с 60.3% поръчки на самолети, на фона на повишението им от 31.3% през декември.

Спад от 5.1% са регистрирали и продажбите на моторни превозни средства и части за тях, в резултат на загубата на позиции от американските автомобилопроизводители на щатския пазар.

Като цяло поръчките през януари са възлезли на 203.9 млрд. долара.

Без да се отчитат поръчките на транспортни средства, тези на дълготрайни стоки са се понижили с 3.1%, което бе и третият им спад през последните четири месеца.

Негативните данни съдействаха за поскъпването на еврото спрямо долара, като към момента единната валута се търгува на нива от 1.3245 долара, след като по-рано през деня се разменяше на нива около 1.3210 долара за едно евро.

Лошите данни, както и силното понижение на китайските индекси, доведоха до значителни загуби за щатските. Индексът Dow Jones се търгува с понижение от 107 пункта, или 1% до ниво от 12 501 пункта, а технологичният Nasdaq загуби 45 пункта от стойността си до 2 459 пункта.