Потребителското доверие в САЩ се е повишило до две и половина годишен максимум през февруари, до голяма сепен подпомогнато от доброто развитие на пазара на труда в най-голямата световна иконокмика.
Индексът се е повишил до ниво от 103 пункта, което значително превиши стойността му от 95.3 пункта през януари. Това бе и най-високата му стойност от септември 2004 година насам.
Ръстът на потребителското доверие в страната обаче, не е довело до повишение на одобрението на политиката на президента Буш, което възлиза на 32% през февруари и съвпада с най-ниската му стойност от началото на управлението му.
В същото време, неодобрение на политиката на администрацията на Буш се изразява от 55% от населението на страната.
Потребителите в страната изразяват своето задоволство от развитието на пазара на труда. Показателят, относно очакванията за развитието на труда в страната, се е повишил до 131.9 пункта, което бе и най-високото му ниво в историята на изчисляване на индекса.
През изминалата седмица правителството обяви равнище на безработицата в страната, в размер на 4.6% през януари.
За увереността на потребителите в положителното развитие на щатската икономика допринася и поевтиняването в цената на бензина, който към настоящия момент с продава средно за 2.19 долара за галон, което е значително под нивата му, достигнати през лятото, от 3 долара за галон.
През изминалата седмица федералният резерв запази равнището на лихвите непроменено, което дава основания на инвеститорите да прогнозират края на цикъла на повишние на лихвите и дори стартиране на понижението им през следващите месеци.