Продажбите на дребно в най-голямата световна икономика се запазили без изменение през януари спрямо нивата си от предходния месец, като нулевият им ръст бе най-слабото им представяне от три месеца насам, посочиха данни на министерството на търговията.
За сравнение, от месец октомври насам, когато продажбите на дребно отбелязаха понижение от 0.2% на месечна база, те се повишаваха.

Данните изненадаха неприятно анализатори и инвеститори, които прогнозираха повишение на продажбите на дребно с 0.3% през предходния месец.

За слабия резултат са допринесли ниските по обем продажби на автомобили, които през януари са намалели с 1.3% на месечна база, което бе и най-голямото им понижение от миналия юни, когато паднаха с 2.4%.

Без да се отчита изменението в продажбите на автомобили, продажбите на дребно са нараснали с 0.3% на месечна база, което отново се оказа под средните очаквания за повишение от 0.4%.

Потребителските разходи се следят отблизо от специалистите, като те формират близо две трети от икономиката на страната.

Негативните данни допринесоха за занижението на прогнозите от някои анализатори за ръста на щатската икономика през последното тримесечие, като голяма част от тях очакват тя да е нараснала с 2.5%, което би било с близо процентен пункт под оповестените правителствени прогнози за ръст от 3.5% през четвъртото тримесечие.

Окончателните данни за ръста на щатската икономика през четвъртото тримесечие ще бъдат оповестени на 28 февруари.

След данните доларът отбеляза известно понижение спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпна до нива малко над 1.3100 долара непосредствено след изнасянето на резултата, като към момента единната валута се търгува на нива около 1.3090 долара за евро.