Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха най-голямото си понижение през януари от четири година насам, посочиха изнесени днес данни.
За изминалия месец те са се понижили с 1.8% на месечна база, което бе и най-голямото им понижение от януари 2003 година насам. За сравнение, през декември продажбите на дребно във Великобритания регистрираха повишение от 1.1%.

Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение на показателя от 0.2%.

Причина за понижението са били по-слабите продажби през месеца на дрехи, облекла и електронни стоки, сочат още публикуваните данни.

Анализатори коментират, че на фона на повишаващите се лихви в страната, търговците ще срещат все по-големи трудности. Всяко повишение на краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта води до еквивалентно намаляване на средномесечните доходи на населението с около 50 базисни пункта.

По-високите лихви по кредитите могат до доведат до свиване на потреблението на населението, като задлъжнялостта на населението към кредитните институции в момента възлиза на рекордните 1.3 трлн. паунда.

Продажбите на дрехи, облекла и обувки са се понижили с 4.4% на месечна база през януари, следвани от спада с 4.2% в продажбите на потребителски електронни стоки, сочат още статистическите данни.

Като цяло търговските вериги предприемат дискаунти на голям брой стоки в стремежа си да привлекат потребителите.

Цените на потребителските стоки са регистрирали понижение през януари от 0.8%, което бе и най-голямото им месечно понижение от четири години насам, посочиха изнесени на 12 февруари данни.

Централната банка на страната заяви вчера, че очаква равнището на инфлацията в страната да се понижи под желаното от 2% ниво по-късно през годината.

След негативните данни, паундът регистрира значително понижение спрямо останалите основни валути, понижавайки се до нива около 1.9570 долара за паунд към момента, след като непосредствено преди изнасянето на данните се търгуваше на нива от 1.9650 долара за паунд.