Японската централна банка повиши равнището на лихвите в страната с 25 базисни пункта до ниво от 0.5% на годишна база, в резултат на наскорошните положителни макроданни, сочещи доброто развитие на японската икономика.

Гласуването в полза на повишение на лихвите във втората най-голяма световна икономика бе 8 срещу едно.

След оповестяване на решението на банката основният индекс Nikkei първоначално се повиши, в резултат на очакванията, че след действието на банката лихвите в страната няма да бъдат повишавани скоро, но впоследствие върна спечеленото, завършвайки на отрицателна територия с понижение от 0.14%.

През изминалата седмица правителството на страната обяви, че икономиката е регистрирала повишение от 4.8% през четвъртото тримесечие на годишна база, което бе и най-силният ръст от три години насам.

Централната банка на страната държа лихвите при почти нулево ниво от март 2001 година до юли миналата година в усилията си да стимулира ръста на японската икономика. През юли миналата година тя за пръв път ги повиши с 0.25 процентни пункта, което бе и първото им увеличение от шест години.

Повишението на лихвите бе обосновано със стабилното развитие на японската икономика и ръста на потребителските разходи, което се предопределя от спада в безработицата в страната.

След решението на банката, доларът първоначално регистрира понижение спрямо японската йена до ниво от 119.80 йени за долар, като впоследствие се върна отново на нивата си на търговия отпреди оповестяване на решението и към момента се търгува при нива от около 120.30 йени за долар.