Покупката на първото жилище е голямо събитие в живота на всеки и нямаме търпение да направим всичко бързо. Преди всичко трябва да имаме мебели, на които да седим, да се храним и да спим. Но хубавият интериор не се случва бързо.

Трябва време, постоянство и желание, за да намерим правилните аксесоари и обзавеждане. Преценявайте внимателно нещата, не се хвърляйте в необмислени покупки, за да не се окаже, че имате апартамент, пълен с неща, за които съжалявате.

Ето и няколко съвета, които е хубаво да следвате, за да се радвате на крайния резултат.

Не купувайте всички мебели наведнъж

Когато се местите в ново жилище, първоначално ще се нуждаете само от диван, столове, маса за хранене. Останалите мебели, като маса за кафе, помощни маси, дори легло, оставете за по-нататък. Разбираемо е, че искате да имате всичко наведнъж, но така рискувате да допуснете грешки, които ще ви струват скъпо.

Това, което може да направите, е да приоритизирате нещата – от какво се нуждаете най-напред и е неотложно. Отделете си време, през което ще може да разгледате спокойно и да прецените бюджета си.

Планирайте

Бързането води до грешки и в декорацията – освен за мебелите, това се отнася за килими, осветление, аксесоари. Декорацията на стаята е като пъзел, в който трябва да свържете парчетата, за да се получи желаната картина.

Затова, преди да започнете, направете си план за обзавеждането и започнете да подреждате пъзела парченце по парченце. Определете мебелите, какъв килим ще бъде подходящ за тях, какви осветителни тела подхождат и т.н.

Този план ще помогне да планирате и бюджета си правилно, а шансът да направите грешка при пазаруване е малък.

Не купувайте всичко от едно място

Едно от основните правила при обзавеждането е да не купувате всичко от едно място – това се отнася както за мебелите, така и за аксесоарите. Всяка стая има свое излъчване и това няма как да стане, ако всичко е купено от едно място.

При аксесоарите може да заложите на картина, която сте купили по време на семейно пътуване, подарък от приятел или спомен от родителите ви. Обзавеждайте постепенно и нека всяка стая да отразява вашата индивидуланост и стил. Затова отделете време и нека аксесоарите ви разказват истории.

Не купувайте евтини неща

Много хора, местейки се в първия си апартамент, са с ограничен бюджет и затова започват да купуват евтини неща. Със сигурност има начини да обзаведете евтино, но обърнете внимание и на качеството, особено когато се отнася до по-големите мебели.

Това, че обзавеждате ваше първо жилище, не означава, че не трябва да гледате дългосрочно на него. Например, купувайки диван, вземете най-скъпия, който може да си позволите. Всяка евтина покупка води неминуемо до нуждата от скорошна подмяна.

Бъдете креативни и опитайте да реставрирате стари мебели, но когато купувате нови – не се скъпете, а търсете качественото.

Ако наемате

Ако вашият първи апартамент е под наем, може да намерите начин да оставите своя почерк. Много наематели налагат рестрикции за промените, които наемателите искат да направят, което кара много хора да не декорират или да живеят в обстановка, която не им харесва.

Все пак има много неща, които може да направите – сменете завесите, сложете красива лампа, изберете килим. Стените пък може да декорирате с тапети, които след това се свалят, без да оставят следи. Ако наемателят разрешава, боядисайте стените, вратите, в много случаи резултатът се харесва. Не е необходимо да живеете в скучен апартамент, само защото е под наем.

Да живееш в собствено жлище за първи път е вълнуващо, но за да постигнете перфектния резултат, не бързайте. Рим не е построен за един ден, затова карайте бавно, за да създадете мястото, което е точно за вас.