Намираме се в Леон, Мексико. Адриан Лопес Мендует иска да построи жилищна сграда с приключенски дух. След закупуването на парцел в квартала Пилетас, общинската управа взема решение да построи път през парцела.

Така Адриан се оказва със площ по-малка от 700 кв. метра – около една трета от оригиналния му замисъл.



И когато възможност за действие в хоризонтална посока няма, налага се да се действа вертикално. Резултатът е La Aduana – 8-етажна жилищна сграда, направена от 36 товарни контейнера.

Този апартамент гледа към една от най-оживените улици в Ню Йорк и позволява да се наблюдава колко бързо се променя градът.



Архитектът Нийл Денари от Лос Анджелис е решил да използва думата призма, за да опише творението си от стъкло и стомана, което се извисява високо в небето. Профилът му определено е неочакван.

Тези меденопокрити жилищни сгради се намират в планините Доломит. Изглеждат като ехо на топографията. Според създателя им Ула Хел, къщите в профил изглеждат като естествено продължение на природата, но погледнати от друг ъгъл, приличат на сгънати самолети.

В търсене на хармонично интегриране архитектурно бюро решава да създаде тази седеметажна жилищна сграда. Тя е олицетворение на съвременната естетика и специфичните архитектурни черти на Мумбай. Конструкцията е алуминий.

За Ева Пикър тази сграда е шанс за съживяване на градската атмосфера. Блестящият пример на Edge Studio представлява сграда със стъклено-стоманена фасада.

Намира се в центъра на Питсбърг. Умишлено е оставено място пред сградата за устройването на кафене.

Планина от апартаменти – по този начин можем да опишем случващото се в жилищен квартал в Копенхаген. „Издигащият се връх” е подвиг на местни инженери и служи като пример за огромните възможности пред архитектурното строителство и съвременния стил на живот.

Представяме ви North Star Rising – 4-етажен жилищен блок, дело на словашката архитектурна фирма Nice Architects.

Направен е от стоманенобетонни плочи и се намира в Сенек, предградие на Братислава и популярна дестинация. В момента сградата се е превърнала в икона.

Почти триъгълната й форма говори за архитектуарните възможности, които съвременният град предоставя.