73-етажна кула ще се превърне в най-високата сграда в лондонското сити, след като архитектите получиха разрешение да започнат изграждането на небостъргача, съобщава Financial Times.

Новата офис сграда 1 Undershaft ще бъде малко по-ниска от Shard, на южния бряг на река Темза, който е нисок 310 м и е най-високата сграда в Западна Европа. Новият небостъргач ще бъде построен от сингапурската компания Aroland Holdings и от британската Eric Parry Architects и ще покрива площ от 22 акра.

Според архитектите 305-метровата сграда ще помогне на Ситито „да запази позицията си като водещ международен финансов и бизнес център“. Те отбелязват стратегическата цел на квартала „да се съсредоточи и да стимулира значително увеличаване на офис сградите в източния клъстър“ от небостъргачи.

Архитектурният план беше „спокоен и сдържан, което е подходящо за сграда с такъв мащаб“, съобщиха представители на двете компании, отговарящи за строежа. Архитектите не уточняват кога може да започне строителството.

Според Ерик Пери сградата може да бъде завършена за шест до десет години, в зависимост от това колко бързо Aroland иска да се заеме със строежа.

Сградата ще се намира до Bishopsgate 22, друг небостъргач, който се строи в момента и трябва да бъде завършен през 2018 г. Макар че кулата е по-ниска, тя ще предлага по-голяма търговска площ - 32 акра, когато бъде завършена след две години.

Undershaft ще покрива площ от 22 акра, а сърцевината й ще бъде в една от страните на сградата вместо по средата, което ще я направи напълно отворена и предоставяща възможност за разходка от три страни на приземния етаж. „Лобито на входа ще виси във въздуха“ и до него ще се стига с ескалатор, казва Пери.

В горната част ще има ресторант, пространство за обучение на ученици и градина, която ще може да бъде посещавана безплатно. Това ще създаде конкуренция за Shard, чиято площадка на покрива е достъпна срещу сумата от 25 паунда.

Първите два етажа от сградата ще могат да бъдат видени от Сейнт Джеймс парк близо до Бъкингамския дворец, от другата страна на Централен Лондон.

10 000-те служители в сградата ще имат достъп до паркинг, побиращ 1600 колела, както и до 150 душа. Архитектурният план на Пери бил избран след конкурс, организиран от City of London Corporation.

Ако Aroland иска да развие мястото бързо, ще трябва да се справя със сегашните наематели. Тук се намира 28-етажна сграда, построена през 60-те години на миналия век, в която се намира централата на застрахователната компания Aviva.

Компанията, която е в сградата, откакто е построена и неотдавна ремонтира приземния и първия етаж, твърди, че има договор за наем до 2024 г.

Снимка: Pixabay.com