Панелките и старото тухлено строителство в атрактивни квартали за живеене, като "Лозенец" и "Иван Вазов", ще увеличават цените си през тази година, както това е било и през 2006 г. Динамика на цените се очаква и в районите "Люлин", "Надежда" и "Младост", прогнозират от Адрес недвижими имоти.

През 2006 г. ръстът на сделките за страната е около 15 на сто, като броят им е близо 280 хиляди. Вложенията в недвижими имот в България поставят България на шесто място в света по чужди инвестиции в имоти, което е основен показател за развитието на пазара. Общото поскъпване на жилищата в страната е 12,07 на сто.


Средната цена на кв. метър е 624,83 евро, спрямо 557,53 евро за кв.м. през 2005-та година. Данните от пазара показват, че от големите градове като София, Варна, Бургас и Пловдив, най-голям е ръстът на цените в Пловдив - 13,66 на сто. 12,53 на сто е ръстът на цените в София, което се обяснява със засиленото търсене и миграционните процеси. С най-голям ръст на цените са кварталите "Младост", "Люлин", "Гео Милев", "Редута", "Дружба", както и центърът на столицата. Увеличението на цените във Варна за последната година е 10,33 на сто. В Бургас се отчита най-ниско покачване на цените - 7,42 на сто.


Сделките с жилищни имоти представляват най-голямата част от покупко-продажбите в страната. Най-търсеното жилище е двустайният апартамент, предлагането на качествени площи от този клас обаче не е голямо и това се е отразило на увеличението на цените с близо 15 на сто.

Пазарът на земеделска земя също регистрира оживление през 2006 г. Основните сделки, които се правят със земеделски земи, са с цел строителство, след промяна на предназначението. Очакванията на "Адрес" за тази година са, че цените на имотите ще растат плавно, а ръстът ще е в рамките на 10-15 на сто.