Недвижимите имоти са една от най-добрите инвестиционни алтернативи пред спестителите в момента, в свят на рекордно ниски лихви по депозитите. Около тази теза се обединиха участниците в панела „Недвижими имоти“ на седмото издание на форума „Шумът на парите“, провел се през тази седмица.

„На имотния пазар в момента печелят всички - печелят предприемачите, печелят посредниците, печелят дори и купувачите, което е малко странно. Последните печелят това, че получават един изключително качествен продукт“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

„Жилището е единствената сигурна инвестиция, която през последните 100 години е доказала, че носи сигурен доход на българина. За 10 години доходността от наеми при нея е 100%“, заяви още експертът.

По отношение на инвестиционните възможности, които предоставят имотите, говори и Добромир Ганев, заместник-председател на УС на Националното сдружение недвижими имоти и управител на Форос.

Д. Ганев: Възможностите за инвестиции в имоти са много добри

„Има много добри възможности за инвестиции. Обективният проблем да не се инвестира толкова масово в сектора е, че сумите са много големи. Има обаче професионални фондове, които предоставят възможност за участие на този пазар с по-малки суми. Нашият пазар в момента е доста добър за спекулации, в добрия смисъл на думата, в това число и строителство на зелено. Ако купите един имот в много ранна фаза, има голяма вероятност в рамките на една година да го продадете с 10-15% доходност“, обобщи Ганев.

Тезата за високото качество на предлаганите в момента имоти бе потвърдена и от още един панелист, в лицето на строителния предприемач Христо Чепишев.

Хр. Чепишев: В момента се предлагат най-качествените имоти

„Качеството се вдига в строителството, продуктът става все по-хубав, хората са доволни, защото продуктът е качествен. Продуктите, които сега излизат на пазара, се отличават с едни от най-високите качества, които някога са се появявали на пазара. Преди ако можеше да се предложи дограма с двоен стъклопакет, беше достатъчно, сега изискванията на купувачите са за троен“, коментира предприемачът.

В. Илиева: Българинът вече не купува всичко

Качеството на имотите вече е наложително за предприемачите, защото то се изисква от потенциалните купувачи, според Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

„Качествата на имотите са приоритет на съвременния купувач на имоти. Българинът все повече отделя внимание и време за откриването на подходящия имот, а не бърза, както преди. През 2016 година клиентът вече е по-информиран, знае какво иска, търси информация, преди да вземе решение“, коментира още Илиева.

Високо качество се открива и е фактор и при търговските имоти. „Като цяло има по-добър продукт на пазара. Ако говорим изцяло за офиси, търговски площи и хотели, това, което в момента би погледнал международният инвеститор в България от нещата, които са строени в последните 1-2 години, чувствително се отличава от сградите, които са излезли на пазара преди 8-10 години,“ според Георги Димитров, директор „Консултантски услуги и оценки“ в MBL/CBRE.

Г. Димитров: Кризата при имотите имаше оздравяващ ефект

„България вече не е толкова много черната овца. Щом в страната идват асет мениджъри да оглеждат имоти на компании, които управляват милиарди, значи започват да поглеждат и към по-рискови пазари. Има някакви положителни сигнали, но в същото време не трябва да сме прекалено оптимисти, защото те имат и своите резерви“, кноментира още Димитров.

Пред пазара, разбира се, не липсват и проблеми. „Пазарът на жилищни имоти в България става все по-непрозрачен“, коментира Георги Павлов. Националният статистически институт е спрял да публикува цените на имотите по градове, след като в продължение на 22 години всяко тримесечие е съобщавал ценовите нива на жилищата в областните центрове.

Г. Павлов: Пазарът на имоти става все по-непрозрачен

Липсва и официална информация колко от новозакупените жилища са придобити с ипотечен кредит. Продължаваме да работим в страна без имотен регистър, в който може да се провери какво се е случило през годините с даден имот. В България няма държавна политика, която да стимулира пазара на имоти, посочи още експертът.

А. Андонов: Едва ли земеделската земя ще регистрира ръст от над 5% през тази година

Други проблеми за сектора бяха обобщени от Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България. „От една страна, проблемите в регламентацията на посредническия бизнес са нерешени. От друга страна, предприемаческият бизнес също има нужда от подобрение. Това със сигурност пречи да виждаме по-хубави, по-качествени проекти“, коментира Андонов.

Съществен проблем пред пазара на недвижимите имоти е липсата на завършена структура и фактът, че пазарът на имоти не се развива еднакво в цялата страна. „В няколко области на България новото строителство е нулево. Всички българи, които живеят в чужбина и са напуснали тези градове, не купуват на местата, на които са живеели, а в София, Пловдив, Варна“, сподели Добромир Ганев.

Форумът Шумът на парите се проведе със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airеways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година беше агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се проведе с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.