Суперкубът е една от най-интересните структури на съвременната архитектура, създадена от Пит Блом, и често можете да видите ръбатите му очертания в различни класации. Намира се в Ротердам, Холандия.

Ако искате да опитате какво е да живееш в супермодерната сграда обаче... първо ще трябва да извършите престъпление, да излежите присъдата си и едва след това да бъдете пратени тук, за да можете постепенно да се адаптирате към живота насвобода. Защото сградата служи като временно жилище за бивши затворници.

Комплексът, замислен от създателя си като кубична гора, се състоя от яркожълти сгради във формата на гигантски кубове, разположени върху бертонни пилони като корони на дървета. Първоначално комплексът служил за офиси, но постепенно бизнесът загубил интерес: районът не е близо до деловата част на града, липса светлина, а и през лятото е твърде горещо.

Така на мястото се настанили бездомници. Те самоволно владееха комплекса близо 30 години, докато фондацията Exodus Foundation не решава, че сградата отлично се вписва в мисията ѝ да помага на бивши затворници да се адаптират към живота в обществото.

След известна реконструкция светлината влиза в сградата през големи прозорци от покрива до първия етаж. Специална система подобрява циркулацията на въздуха.

В сградата има много открити пространства, за да могат обитателите ѝ често да общуват помежду си, за разлика от затвора.

Бившите затворници могат да прекарат тук от половин до една година, за да си стъпят на краката и намерят работа и жилище.

Вижте още: Хостел в Пловдив е в топ 10 в света

Вижте още: Евтини, но изключително стилни: най-добрите хостели в света