Цените на търговските площи се очаква да бъдат подложени на огромен натиск в цяла Европа през тази година, като в някои испански и френски градове могат да претърпят корекция с още около 40%, информира Reuters.

Икономиките от Еврозоната ще продължат да се свиват до втората половина на 2009 г., докато липсата на кредитиране ще пречи на инвестиционните пазари, което допълнително ще свали цените, според анализатори на международния инвестиционен форум MIPIM в Кан.

"Западна Европа навлиза в рецесия, която може да се окаже по-дълбока и по-дълга от очакваното," според Ангъс Макинтош от имотната агенция King Sturge.

"Централна и Източна Европа ще последват като резултатите на отделните пазари ще са различни и някои от тях дори ще бъдат по-засегнати от Западна Европа, каза той.

Най-лошо, според King Sturge, ще бъдат ударени пазарите в големите френски и испански градфове, където цените ще паднат между 25 и 40%, а в развиващи се държави, като Словакия, Унгария и Полша, цените ще отчетат спад от 25-35%.

Корекцията се очаква да е по-малка в Турция, където стойността на търговските имоти се очаква да падне с между 12 и 18 тази година, а във Великобритания понижението ще е от 15-18%.