Предградието на Лондон - West End води в класацията за най-скъпи наеми за офис-площи в света, изготвена от агенцията за недвижими имоти - Cushman & Wakefield, запазвайки лидерската си позиция от миналата година.

Там квадратен метър офис-площ струва на компаниите 2 009 паунда на година. Това е с близо 35% повече от наема за квадратен метър офис-площ в столицата на Япония - Токио, който е на второ място с наем от 1 493 паунда, като града е изместил Хонг Конг от втората позиция в миналогодишната класация, където наема за кв. м. е възлязъл на 1 448 паунда.

Столицата на Индия - Бомбай и тази на Ирландия - Дъблин са двете столици, отбелязали най-голямо изкачване в класацията на градовете с най-високи наеми за офис-площи.

Бомбай се изкачва в тазгодишната класация с шест места, до 5-та позиция, като наема за кв. м. офис-площ там възлиза на 981 паунда на квадратен метър за година.

Със шест места, до 6-та позиция се изкачва и столицата на Ирландия - Дъблин, като наема за кв. метър е в размер на 823 паунда на година.

Индийски градове са заели осем позиции от 10-те най-изкачващите се в класацията градове, като това се предопределя от силния ръст на икономиката на страната и засиления интерес от международни конгломерати за изнасяне на производството си към страната с по-евтини разходи за труд и восококвалифицирани кадри.

Изследването е направено сред 211 ключови дестинации в 51 страни по света. В 94% от тях са наблюдавани ръст в цените на офис-площите, а в 6% - понижение.

От агенцията за недвижими имоти уточняват, че в основата на поскъпването на наемите на офис-площите стои бурното развитие на финансовия сектор, което инициира допълнително търсене в сектора.

Азия и Европа са регионите с най-голям ръст на инвестициите в офис-площи в света.

Финансовата столица на САЩ - Ню Йорк, се е понижил с две места в класацията, до 9-та позиция. Това става, въпреки ръста от 28% в наемите в града в доларово изражение. В същото време разполагаемите свободни офиси са намалели под 7% от общия им размер за пръв път от лятото на 2001 година.

Най-голямо повишение са отбелязали наемите в столицата на Обединените Арабски Емирства - Абу Даби, като през изминалата година те са се повишили с 200%, а на пазара почти липсват свободни офиси от по-горните класове.