Като цяло съвременната архитектура от стъкло и бетон изглежда сиво. На този фон сградите, оцветени в ярки цветове, изглеждат още по-забележителни. Нека видим кои са най-ярките сгради в света в съвременната архитектура:

Неврологичен център, ­ Сарагоса

Болницата „Дева Кармил“ е с архитект Хосе Хавиер Галардо – Ортега. За отделението за млади хора с неврологични проблеми архитектът избра едноетажна постройка с покрив на зиг-заг като енцефалограма, цялата обкована с яркочервено цинково покритие. "Обикновено обществото се опитва да не обръща внимание на подобни места - казва архитектът. - Ние избрахме червено, за да се кажем на болните: „Не се срамувайте! "

Музей Nestlé, Толука

Основното изискване, поставено от компанията пред бюрото Rojkind Arquitectos , е да направи музея възможно най-необичаен, да се запази доверието на младите посетители в магическия произход на шоколада. Изборът падна на начупена структура, наподобяваща оригами.

С цветовете въпроси нямало. Червеното е цвета на корпоративната марка. Сега музеят е една от атракциите на Мексико.

Хотел и офиси в Барселона

Комплексът Torres Porta Fira се намира в промишлено предградие по пътя от летището. За да оживят някак си този доста сив пейзаж, архитектите решават да боядисат сградите в ярко червен цвят. Хотелската кула е висока сто и десет метра и е покрита боядисани метални тръби, които обгръщат фасадата, създавайки илюзията за движение.

Впечатлението, че кулата е „усукана около оста си“, се увеличава от асиметрично поставени прозорци. Офис кулата е по-проста, но въпреки това, стъклените стени на фасадата ѝ се оживяват от отражението на съседната кула.

Жилищна сграда, Париж

Жилищната сграда Villiot Rapée, състояща се от две сгради, е „вклинена“ в жилищен район от 60-те и 70-те години на миналия век по поречието на река Сена. Компанията Hamonic+Masson се е постарала да сведе до минимум недостатъците на градската жилищна среда.

Етажите са разположени така един спрямо друг, за да се увеличи светлината, а всеки апартамент разполага с голяма тераса, опасваща го целия, която дава илюзия за "своя градина".

Зелената фасада веднага се забелязва на фона на околния пейзаж от стандартни жилищни комплекси.

Офиси, Сарагоса

След "Експо-2008" в Сарагоса остават само празни зали. Тъй като темата на изложението бе "устойчиво развитие", което предполага повторно използване на материали, архитектите решиха да не рушат павилионите, а да ги превърнат в най-големия в Испания бизнес парк.

Според проект на бюрото Estudio Lamela сградите бяха обединени в един комплекс с общ покрив и еднакви декоративни елементи по фасадата - цветни метални тръби.

Жилищна сграда, Мадрид

Архитектурно студио Amann-Cánovas-Maruri спечели търга за строителство на жилищна сграда с доста необичаен проект. Сградата прилича на торта със слоеве от бетонни плочи и крем от цветни контейнери. В резултат на това всеки жител получава апартамент и малка къща с достъп до вътрешна тераса в избрания от него размер и цвят.

Железните контейнери на камиони се поставят вече готови, с прозорци и вградени мебели.

Къщата е с правоъгълна форма, с голям двор. Целта на сградата е да осигури по-голямо общо пространство, за да могат хората да се събират по терасите, в двора, в коридорите.

Многофункционален комплекс, Лондон

Сградата на Central St. Gilesее, проектирана от Renzo Piano Building Workshop и Fletcher Priest Architects, спретнато е вписана в контекста на старата промишлена зона на Камдън.

Огромното по площ строителството е разделено на няколко сгради, свързани с остъклени преходи. Различните на цвят фасади и разноцветни керамични панели създават илюзията за много малки парчета, които се открояват на фона на кафявите тухлени сгради наоколо.