През четвъртото тримесечие на миналата година е регистрирано най-голямото понижение на цените на недвижимите имоти в историята, сочи изследване на Global Property Guide

Девет от изследваните страни са отбелязали спад на цените от над 5% на тримесечна база през последните три месеца.

Рекордни понижения са регистрирани в столицата на Латвия - Рига, където цените на имотите са се понижили с 15%, в Хонконг с 15% и в украинската столица Киев с 13%.

Третото тримесечие на изминалата година също е било лошо, но кризата се е задълбочила през четвъртото тримесечие на годината.

Тогава ситуацията на паричните пазари се е затегнала, банките са замразили кредитирането, а лихвите са продължили да се повишават.

През третото тримесечие спад от пет или повече процента е бил регистриран единствено в две страни, като в нито една не е имало понижение от над 10%, сочи още изследването на изданието.

Не е особено положително развитието на пазара на имоти и от началото на тази година. Купувачите изчакват по-добри цени и намаляване на несигурността в обстановката. В същото време продавачите са принудени да намаляват своите оферти, за да предизвикат интерес.

Страните от Централна и Източна Европа са сред най-засегнатите на „стария континент", след като те бяха тези регистрирали най-големи повишения по време на бума на пазара на недвижими имоти преди две три години.

Там обстановката допълнително се влошава от кризата обхванала някои страни, като прибалтийските такива, както и Унгария, страни прибегнали до искане на помощ от МВФ.