След приемането на Румъния и България в ЕС преди почти 2 години започна интензивно развитие в някои сектори на икономиките на двете страни.

Най-големият бум в северната ни съседка се наблюдаваше на пазара на имоти, категорични са повечето анализатори.

Румънският пазар е по-предпочитан от западните компании в сектора, защото е по-голям от българския, както и заради това, че страната създава по-големи възможности за инвестиция със законите си.

Цените на имотите в България все още изостават пред тези в Румъния, пише румънският Financiarul. Това е причината много румънци да предпочитат да закупят имот в България, като за сега са се насочили предимно към ваканционите имоти разположени по черноморието.

Румънските инвеститори в сектора започват да проявяват все по-голям интерес към нашия пазар, което, според специалисти, би могло да им донесе по-добри печалби.

Засега не се уточнява колко точно са инвестирали румънците в България и колко сделки са били завършени, но според изчисленията на агенции от бранша, става дума за около 4 млн. евро.

Още по-голям интерес се очаква да предизвика българският имотен пазар, след като на чужди граждани бъде разрешено да притежават сгради, което обаче са съжаление се очаква да стане едва след около 6 години.

Само за изминалата година Румъния е успяла да привлече около 10% от всички инвестиции, направени в сектора за Източна и Централна Европа, което е забележително постижение.