Най-богатият човек в Европа Амансио Ортега, който е основател на компанията Inditex, притежаваща веригата магазини Zara, купи един от най-известните небостъргачи в Мадрид за 490 милиона евро (550 млн. долара), пише Fortune.

Покупката е още една стъпка от стратегията на потайния милиардер да изгради имотна империя чрез Pontegadea Inmobiliaria - една от най-големите компании за недвижими имоти в Испания, и чрез холдинговата си компания Pontegadea Inversiones.

Запознат източник разкри, че Pontegadea Inmobiliaria е купила небостъргача от магната от Абу Даби Хадем ал-Кубаиси. Pontegadea Inmobiliaria отказа да коментира покупката на небостъргача, известен като Cepsa Tower, който, заедно с още три високи сгради, доминира небосвода в северната част на Мадрид.

Ортега купи имоти в квартал Mayfair и на улица Oxford Street в Лондон, както и други имоти в скъпи квартали в Ню Йорк, Мадрид и Сеул. Той отдава под наем голяма част от пространството за магазини на Inditex, като Zara, както и на конкуренти, като H&M.

Ортега, който тази година стана на 80 години, е вторият най-богат човек в света със състояние от 72.7 млрд. долара, като изостава само от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, сочат данни на Forbes от юли.

Pontegadea Inmobiliaria отчете активи за 6.06 млрд. евро в края на 2015 г. - повишение с 8.3% спрямо предишната година.