София е девета в топ 10 на интереса на руснаците за покупка на имот в чужбина от началото на годината. Това сочи проучване на потребителските нагласи на сайта „Биржевой лидер”.

Показателите са на база на запитвания и търсене в порталите за недвижими имоти. След българската столица са дори градове като Виена, Амстердам, Хелзинки, Брюксел, Лисабон, Осло и Стокхолм, посочва вестник "Монитор".

Наистина за София има известен спад в интереса спрямо края на декември. Засега най-големи са мераците на братушките към Лондон и Прага. Интересното е, че чешката столица е пред главния град на Великобритания.

Данни на „Российская газета” сочат още, че през последното тримесечие на миналата година гражданите на РФ са похарчили 584 млн. долара за покупка на втори дом зад граница.

В България, Латвия и Черна гора руснаците са в първата тройка на чуждите купувачи, пише сайтът pbwm.ru. Другите места, където те са сред лидерите по инвестициите, са Испания, Турция, Лазурният бряг във Франция, Лондон, Берлин, Мюнхен, Баден-Баден, Тоскана и Лигури в Италия.

По данни на сайта все повече руснаци се интересуват от възможностите срещу покупка на имот да придобият право за постоянно пребиваване в страна от ЕС. По-състоятелните дори планират да вземат по няколко жилища, които да дават под наем.

Обикновено руснаците, търсещи и купуващи имоти у нас, са хора на средна възраст. Другата група са младите семейства с малки деца, решили да преместят бизнеса си в България.

Най-често у нас купуват имоти братушки били в страната ни нееднократно като туристи. Анкета за нагласите на руснаците спрямо пазара в България, направена в средата на февруари по време на имотно изложение в Москва, показва, че най-популярни дестинации за тях остават курортите и селищата по Южното Черноморие.

Най-висок е интересът към двустайни апартаменти на първа или втора линия. Според justreal.ru сред руснаците стават популярни и жилища в строеж.

Към края на миналата година около 12% от купувачите на ваканционни имоти у нас са руснаци от Украйна, сочат изчисления на наши брокери. Те са отскоро на българския пазар и за разлика от сънародниците си от РФ си позволяват да инвестират и в жилища, по-скъпи от 50 000 евро.

Братушките с по-скромни възможности предпочитат да купят имот на вторичния пазар на по-ниска цена. Около 80% от руснаците, купили жилище у нас, не го дават под наем за времето, когато не са в България, смятат наши имотни експерти.

Топ 10 на руския интерес за имоти в чужбина:

1. Прага (Чехия)

2. Лондон (Великобритания)

3. Рига (Латвия)

4. Берлин (Германия)

5. Атина (Гърция)

6. Кишинев (Молдова)

7. Рим (Италия)

8. Париж (Франция)

9. София (България)

10. Виена (Австрия)