По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през януари 2009 г. произведената строителна продукция е с 10.2% под нивото на декември 2008 година.

Сградното строителство е със значителен относителен дял (70.7%) в общото строително производство и регистрира намаление от 7.6%, а в гражданското/инженерното строителство - от 15.8% .

Общата строителна продукция през януари 2009 г. намалява с 6.1% в сравнение със същия месец на предходната година, което е резултат от спада със 7.0% на сградното строителство.

Гражданското строителство бележи намаление с 3.9% спрямо януари 2008 г., но поради по-малкия си относителен дял не влияе съществено върху общия индекс на строителната продукция.

Неблагоприятните климатични условия за работа на открито и регистрираният по-малък спад на гражданското строителство спрямо януари 2008 г. са показателни, че в началото на годината строителните предприемачи изпитват затруднения за довършване на започнатите сгради и насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения.