Забавянето на имотния сектор в САЩ се е засилило през последните три месеца на изминалата година, като понижение са регистрирали продажбите на жилищни имоти в 40 щата, а средната цена на имотите се е понижила в почти половината от най-големите градове в страната, сочи публикувано изследване в АР.
Сред най-засегнатите пазари от забавянето на ръста в сектора са били регионите, отчели най-голямо повишение в цените на имотите през последните няколко години, като в щатите Невада, Флорида, Аризона и Калифорния.

За трите месеца между октомври и декември миналата година понижението в продажбите на жилища в Невада е възлязло на 36.1% на годишна база, във Флорида са се понижили с 30.8%, в Аризона с 26.9%, а в Калифорния с 21.3%, по данни на националната асоциация на строителите.

Анализаторите са разединени в мнението си относно по-нататъшния тренд в сектора на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика, като някои са на мнение, че най-лошото вече е отминало, докато други смятат, че то тепърва предстои.

Във всички щати на САЩ средните продажби на недвижими имоти са се понижили с 10.1% през четвъртото тримесечие в сравнение със същото на миналата година, докато средната цена на имот се е понижила с 2.7% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2005 година до 219 300 долара.

Средната цена на жилища е намаляла в 49% от изследваните 149 големи градове, което бе и най-големия процент в 27-годишната история на изследването.

Най-голямо понижение е регистрирала цената на недвижими имоти в Sarasota-Bradenton-Venice - област във Флорида, където цените са спаднали с 18%, а най-голямо повишение са регистрирали тези в Атлантик Сити с 25.9% през четвъртото тримесечие, сочи още проучването.

Специалисти обясняват спада в цените на недвижимите имоти в индустриалните зони в Средния Запад със слабостта на индустриалния сектор и значителните съкращения, оповестявани от редица големи компании в отрасъла.

Понижението в цените в щати, като Флорида и Калифорния се обяснява със значителното им поскъпване през последните години, като голяма част от покупките са били спекулативни и с цел реализиране на бързи печалби.

На фона на всеобщото забавяне в сектора обаче, ставаме свидетели на превес на предлагането над търсенето и на натиск върху цените в тези региони.