Стилът бионика в домашния интериор се отличава с футуристична фантазия, необичайни иновации, въплътени в природни форми, естетичност, ергономична функционалост и т.н.

Биониката е прекрасна идея, позволяваща да видим в природата елементи, които да въведем в ежедневната обстановка в дома си.

Гласът на природата в интериора

Научният термин „бионика” произлиза от думата „бион” – клетка на живота. Самият стил се основава на единението на съвременните технологии с естествените закони на природата.

Биониката не е просто пренасяне на природни форми и обекти. Това са органична връзка, простота и изразителна пластичност, минимум ресурси за максимално комфортна и удобна обстановка.

Философията на стила се изразява в утвърждението, че естествените форми в заобикалящата ни природа са съвършени – повтарянето на текстури, декоративни елементи и цветове е израз на стремежа да се постигне хармония между вътре и вън – къща и дом.

В интериор стил бионика отсъства ясно разграничение и зониране на пространството. Няма да откриете остри ъгли и монотонност на цветове. Ще видите недоизказана красота, масивност на формите, плавност на линиите, илюзия за движение, естествено обточени детайли.

Когато видим отражението на природата в интериора у дома, съзираме невероятни и фантастични концепции. Домът може да продължение на хълмист склон, столът ни е да е мрежеста структура, стените да са пчелни кошери, а шкафовете – пещери.

Използването на иновативни строителни технологии и материали с уникални свойства позволява да постигнем изумителни резултати.

Специфика на стила

Ще признаете, че живата природа не изобиства от изчистени линии и натрапчиви цветове. Точно поради това и в стила бионика не можете да видите интериор с несвойствена пъстрота на цветовете и изразеност на обемите.

Докато острите ръбове отсъстват, в стая, изпълнена в стил бионика, ще забележите, че различните зони са определени с помощта на цветове, полустени, екрани и мрежи.

Съмнявате се, че ще ви е удобно? Помислете пак. Удобството в стила създават ергономичните и изчистени предмети. Вана, наподобяваща формата на морска раковина, умивалник във вид на разцъфнало цвете, стол – морски атол.

Текстури и материали

В този стил ще видите приложени разнообразие от нови материали. Сплави от метали, полимери, стъкло в съчетание с естествена кожа, камък, вълна, коприна, лен – те създават хармоничност и удържат връзката с природата.

В контакта си с предметите в стая стил бионика ще се заредите с позитивна енергия. Формите са продължение на околната среда и пораждат усещане за неразривна връзка с природата и другите живи същества.

Характерни природни форми, които ще видите, са клетките, балончетата вода, нарисувани клонки и треви и т.н.

Вижте още: Малка бяла къща от 57 квадрата в горите на Швеция

Цветове и светлина

За биониката в дизайна е характерна естествената палитра. Преимущество се дава на бялото и неговите нюанси – млечно, бежово, светлосиво, слонова кост. Цветове като небесно синьо, зелено, водно, песъчливо, кора на дърво и други също са високо ценени. Алено, лимомено, лазурно – тези цветове се използват като акценти.

Приветстват се различни източници на светлина. Огледални и гланцови повърхности, които имат отразителна способност, подчертават меките отблясъци, характерни за природата.

Мебели и декор

Типични за биониката са мебелните конструкции. Играта с пространството се постига по различни начини – чрез форма, цвят, чрез редене в хоризонтално или вертикално направление.

Тук ще срещнете интересни предмети на декора – например, часовник във вид на капка, която се стича по стената.