Весела Илиева е управляващ партньор в агенцията за луксозни имоти Unique Estates. Тя е сертифициран специалист по жилищни имоти и член на RICS (Кралски институт за одобрени експерти). 15 години работи в бранша, като в 8 от тях е начело на Unique Estates. Вижте какво сподели тя в интервюто си за Profit.bg:

Как се развива пазарът на луксозни имоти през първите месеци на тази година?

Пазарът се събуди и този факт е категоричен. Отчетохме 10% ръст във високия сегмент на пазара – при сделките с луксозни имоти, които най-често се правят с инвестиционна цел. Вероятно мотивът е спадът на лихвите – както при кредитите, така и при депозитите.

Друга тенденция, която наблюдаваме, е ускоряване на срока за финализиране на сделките. При луксозните имоти преди време една сделка се приключваше за година-две, а сега това става средно за осем месеца. При по-масовите жилища от излизането на даден имот на пазара до продажбата му минават най-много три месеца, докато преди това траеше шест-осем месеца.

Друг положителен факт на пазара е, че във високия сегмент исканата от продавача цена и цената, давана от купувача, се покриват, като договарянията са в рамките на 5%. Това говори за реализъм и дисциплина на участниците на пазара на недвижими имоти.

Какви екстри трябва да предлага един имот, за да бъде луксозен?

Луксозен имот днес означава нещо много повече от „голям“ или „скъп“. Луксът е начин да се изрази индивидуалност, стил, избор – престижно житейско положение и качество на живот. Първото най-важно нещо за луксозния имот е местоположението. Второто и третото – също.

В понятието местоположение влиза както самата локация, така и какви са съседните сгради, гледките, чистотата на района, доколко локацията е спокойна и сигурна, каква е историческата и културната атмосфера на мястото. Луксозните жилища трябва да са с елитна архитектура – най-модерна или пък исторически значима, с изключително висока естетика.

Луксозните имоти много често се намират в новопостроени сгради, в които се набляга на иновативните технологии – енергийно ефективни, от типа „умен дом“. Тези жилища често са с авангардни интериорни решения и луксозно обзавеждане – отново синтез на комфортния, уютния и модерния начин на живот.

Удобства, високо ниво на сигурност и контролиран достъп, възможност за дистанционно регулиране, например през мобилния телефон, на осветлението, електрозахранването, отоплението, климатизацията и вентилацията в апартамента или офиса – това са параметрите на съвременното понятие за лукс.

Как изглеждат най-престижните проекти на пазара на имоти през 2016 г.?

Изцяло отговарят на новите изисквания на клиента. Обикновено са с изключителна локация, имат забележителна архитектура, луксозни и просторни общи части, а самите апартаменти са със съвременно разпределение и просторни. Най-много се набляга на апартаменти с две и три спални, с високи тавани – между 3 и 3.20 м.

Сред изискванията са родителската спалня да има самостоятелна баня и дрешник, да има още една или две бани към другите спални, просторен хол, отделна кухня. Изключително внимание се отделя на паркоместата – да бъдат с широки и удобни рампи. Престижните проекти отговарят на изискванията за енергийна ефективност, изпълнени са с отлични, качествени материали, по най-модерните технологии и са със сертификати, гарантиращи най-високо качество.

Кои са „кварталите на богатите“ в столицата София?

При самостоятелните къщи нов хит е районът на „Камбаните“. Тук се продават къщи тип имения, както и къщи в затворени комплекси като „Св. Георги Победоносец“. Възвърна се и интересът да купиш апартамент в „Лозенец“ на висок етаж и с хубава гледка, както и към локации като големи, оживени и престижни булеварди. Интересен проект например е MM World.

Много популярна локация в момента отново е бул. „Витоша“, както и преките в пешеходната част. Като нова тенденция очакваме да излязат на пазара високите сгради – тип небостъргачи, където предимство ще бъде не толкова локацията, колкото гледките и модерният стил на живот.

С голям интерес за новото строителство е „Изгрев“, около парка, който тепърва ще се развие около басейна на „Дианабад“. Тук именно се намира комплекс „Алба“. Този район ще се развие като тип затворени комплекси, които ще предлагат всички удобства на обитателите си в рамките на самия комплекс.

Разбира се, магнит за пазара на недвижими имоти остава районът на Докторска градина. Тук се откроява комплексът „Сан Стефано Плаза“ – най-иновативният комплекс в България, с изградена BMS локална система за дистанционно сградно управление.

Той ще предложи на пазара 115 модерно проектирани апартамента, офис пространства и малък търговски център с над 40 магазина с хитови брандове, ресторанти, супермаркет, най-модерен SPA, фитнес и медицински център, банков клон, детска градина, учебен център, паркинг с близо 500 места и редица други удобства.

Какви са прогнозите ви за развитие на сектора до края на годината?

Ръстът при имотните сделки ще се запази, дори е възможно да се ускори. Ще се засилва все повече и интересът към жилища ново строителство – клиентите стават все по-взискателни, все повече държат на удобствата, на качеството, на средата – на стандарта на живот, който може да бъде осигурен само от новите модерни жилищни сгради.

Като последица от тази тенденция съвсем логично очакваме и активизиране на покупките „на зелено“ на имотния пазар. Строителите, които останаха на пазара, доказаха, че са надеждни, че държат на качеството, че на тях може да се разчита.