През 2013 г. проект на име My Micro NY спечели състезание за дизайн за първите "микро апартаменти", спонсорирани от жилищния отдел на града.

Тези предварително сглобени жилища имат за цел да осигурят достъпно място за живот за необвързани хора в Ню Йорк. Отделните модули вече се сглобяват в корабостроителницата в Бруклин, а сградата ще бъде показана тази пролет в Манхатън, според New York Times.

Първата „микро“ сграда в града ще разполага с 55 апартамента под наем, с площ между 24 и 33 кв. м, с големи прозорци, достатъчно място за багаж и малки балкони, пише Business Insider.

Вижте още: Най-голямата панелка в света

Тъй като удобствата са важни за обитателите на микро апартаментите, сградата ще разполага с място за срещи, кафене, обща градина на покрива за обитателите, както и с пералня, помещение за велосипеди и фитнес.

Сградата ще започне да се строи в Кипс Бей, като наемът на апартаментите ще е между 2 000 и 3 000 долара на месец.

Наемателите се очаква да започнат да се нанасят до септември 2015 г., според архитектите.

Съгласно настоящото законодателство, влязло в сила през 1987 г., всички апартаменти в Ню Йорк трябва да са с площ най-малко 37 кв. м, но през 2013 г. тогавашният кмет на града Майкъл Блумбърг заяви, че новите микро жилища ще са изключение.

My Micro NY също така ще бъде първата многофамилна сграда в Манхатън, която ще използва модулно строителство, като отделните модули се произвеждат от Monadnock Development в корабостроителницата в Бруклин.

Модулното строителство се смята за по-безопасно и по-ефективно, тъй като водопроводната инсталация, електрическата инсталация и изграждането на сградата се правят на закрито в контролирана среда.

Вижте още: Най-красивата многоетажна сграда в света

От кметството очакват да се образува списък с чакащи да наемат новите апартаменти, тъй като вече са получени десетки обаждания от заинтересувани хора на всякаква възраст, според Ню Йорк Таймс. Общо 22 от 55-те апартамента ще бъдат запазени за семейства с ниски доходи.