Секторът на недвижимите имоти в Румъния отново се е задържал на върха сред най-активните отрасли на румънската икономика през изминалата година.

За 2006 година размерът на таксите, набрани от сделки със земя и жилища в страната са достигнали 83 млн. евро, сочат данни на сдружението на нотариусите в страната.

През годината на пазара на недвижими имоти са се сключили общо 500 000 транзакции с недвижима собственост.

Прогнозите на анализаторите са, че силна активност в сектора на недвижимите имоти в северната ни съседка ще се наблюдава и през тази година, като очакванията са, че търсенето на жилища през 2007-ма, и особено на такива в нови жилищни кооперации, ще е по-силно от миналата година.

Ръстът в цените на такива жилища се очаква да продължи през настоящата година, докато цените на жилищата в старите сгради е възможно да регистрира леко понижение, смятат специалистите.

През тази година се очаква завършването на няколко кооперации от нови жилища, предназначени за хора от средния клас и плащани с ипотечни кредити, без да се изисква първоначална вноска от собствениците им.

В същото време прогнозите сочат, че през тази година ще бъдат стартирани по-голям брой строителни обекти в сравнение с миналата.

Влизането на Румъния в ЕС най-вероятно ще доведе редица нови инвеститори, желаещи да закупят недвижима собственост.