Вилата на Сталин в Сочи е била една от любимите му. Домът е бил много модерен за времето си – имал е плитък басейн (Сталин не е можел да плува), ниска маса за билярд (за да съответства на ръста му), кабинет/киносалон.

По времето на Сталин тук е имало охрана навсякъде. На всеки 15 м е имало охранител, под дома имало таен тунел до морето.

Боядисана е в зелено, за да се слива с околностите и да бъде трудно забележима отгоре. Стените са дебели 60 см.

Той не е обичал портретите и тези, които посетителите виждат вътре са закачени след смъртта му.

Виж още: Съпругите на диктаторите

Дачата има доста балкони. Някои стаи се дават под наем. През 1995 година е било възможно да наемеш стая с балкон към Черно море за 140 долара на вечер.

В Книгата си Адам Хосчайлд разказва, че атмосферата била на пресилено забавление и много пиене. Сталин разказвал едни и същи истории, а всички гости дежурно се смеели.

Ето малко снимки:

В двора първоначално имало басейн и фонтан, но Сталин не одобрявал това, защото звукът на шумящата вода можел да попречи да се чуе звук от нападение. Още преди първата си визита, той заповядал на един от бодигардовете си да покрие басейна и да засипе фонтана с пясък.

Място за игра на шах. Сталин обожавал играта и много внимавал за своята репутация на играч.

Това е кабинетът на Сталин. Тук той си прожектирал и филми, като обичал Чарли Чаплин и уестърни. Искал под от паркет, за да се чуват стъпки и да не бъде изненадван.

Любимият диван на Сталин

Сталин не можел да плува, но вилата е имала този малък басейн, който пълнели с вода, донесена от Черно море. Той обичал да се разхожда из него сам.

Това е личната баня на Сталин