Трите държави с най-висока консумация на месо в света се намират в Латинска Америка. Жителите на Уругвай, Аржентина и Бразилия обожават месните ястия независимо дали са сготвени във фурна или на грил. През 2013 г. потреблението на говеждо месо в света е достигнало 56.8 млн. тона, като основните консуматори са били САЩ, Бразилия, ЕС, Китай и Аржентина, пише Sputinik.

Според изследване на Аржентинския национален университет общо те консумират 64 на сто от говеждото месо в света.

Но анализирайки потреблението на човек, на първо място излиза Уругвай, страна с население от едва 3.4 млн. души. Според изследването през 2012 г. всеки уругваец е консумирал около 60.6 кг месо. На второ място е Аржентина с 59.1 кг., а на трето - Бразилия с 39.4 кг. “Консумацията на месо е уругвайска традиция, която става все по-силна с всяка изминала година. В нашата култура месните деликатеси винаги присъстват. Обожаваме асадо (техника за приготвяне на месо - бел. ред.), сготвено на грил или на огън на открито. Високото качество на продукта несъмнено допринася за лудата ни любов към месото”, казва Мабел Пюиг, представител на местна асоциация на потребителите.


Не е изненадващо, че друга латиноамериканска държава държи рекорда за приготвяне на най-голямото асадо в света. Аржентинският град Хенерал Пико в провинциа Пампае е известен като световната столица на асадото.

През 2011 г. аржентински месни готвачи приготвиха най-голямото асадо в света - 13 713 кг говеждо месо, изпечено на бавен огън от 58 готвачи. А през 2008 г. уругвайски готвачи приготвиха 12 метрични тона месо и държаха рекорда до 2011 г.