Акционерите на Агрия Груп Холдинг ще гласуват предложение за листването на компанията на Българска фондова борса по време на предстоящото на 28 септември общо събрание на акционерите.

По данни на мениджърския екип на холдинга, размерът на собствения капитал към 31 декември 2006 г. възлиза на 17.206 млн. лв. В следствие на взето решение за листване на холдинга на БФБ-София и очакването за набиране и увеличаване на капитала на „Агрия Груп Холдинг” АД, компанията прогнозира размера на собствения капитал към 31 декември 2007 г.

По отчетни данни към шестмесечието на 2007 г., холдингът реализира приходи от продажби в размер на 26.468 млн.лв., което представлява 56% от реализираните продажби – 47.766 млн. лв. за цялата 2006 г.

Предвид сезонния характер на дейността на част от дъщерните дружества на холдинга, през втората половина на 2007 г. се очаква приходите от продажби да превишат прогнозните данни за същия период.

По прогнозни данни за 2007 г. Агрия Груп Холдинг ще има печалба от 1.788 млн. лв. при приходи от продажби за 48.749 млн. лв.

По предварителна информация от Съвета на Директорите на холдинга и инвестиционния посредник ТБ”ОББ”АД, гр. София, през октомври ще бъде внесен проспекта на компанията в Комисията по финансов надзор за одобрение.

През декември ще бъде организирано публично предлагане на акции, от увеличението на капитала на холдинга, чрез подписка по смисъла на ЗППЦК. С набраните средства от увеличението, холдингът възнамерява да увеличи капитала на дъщерните си дружества, с цел нови придобивания в бранша и успешно реализиране на инвестиционната си програма за периода 2007-2012г.

„Агрия Груп Холдинг” АД, гр.Варна, чрез дъщерните си дружества „Кристера” АД, гр.Попово, „Кристера-Агро” ЕООД, гр.Девня, „Агро” ЕООД, гр.Варна, „Хлебозавод Корн” АД, гр.Варна, „Хлебозавод Корн” АД, гр.Шумен, „Хлебозавод Корн” АД, гр.Търговище и „Корн-К” АД, гр.Варна, работи в следните сектори от икономиката: хранително-вкусова промишленост и по-специално в областта на бързооборотните стоки, преработватална промишленост – преработка на зърно и агропроизводство.