Вчерашният ден се оказа неприятен за Марк Закърбърг, след като богатството на основателя на Facebook намаля с около 3 млрд. долара поради рязък спад в цената на акциите на компанията.

Ценните книжа затвориха вчерашната сесия с 5.6% спад, до 120.00 долара на акция. Причината за това бе публикуваният в сряда финансов отчет за третото тримесечие на Facebook и по-специално две конкретни думи, използвани от финансовия директор на компанията Дейвид Уинър по време на конферентния разговор по повод резултатите.

На пръв поглед отчетът изглежда изключително позитивно за базираната в Калифорния компания. Той документира рекордни приходи от 7.01 милиарда долара, които надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Вниманието на инвеститорите обаче бе привлечено от коментарите на Уинър, че приходите от реклама могат да спаднат "съществено" през следващата година, както и че компанията се подготвя за „агресивни" инвестиции. Именно тази незадоволителна перспектива предизвика разпродажбата от вчера.

Но дали наистина такава остра реакция от страна на инвеститорите бе напълно оправдана? От Royal Bank of Canada не смятат така.

„Според нас реакцията към коментарите за следващата година бе прекалена,“ написа анализаторът на RBC Марк Махани в бележка до клиенти, цитирана от Forbes.

Facebook продължава да генерира огромни приходи от реклама и през последните няколко години успява да поддържа среден ръст от 50% по този показател. За следващата година обаче тя очаква рекламния обем (броят на рекламите, които показва на своите потребители) да има по-малка роля за ръста на приходите й.

Компанията не предложи конкретни цифри, а определи очакваното забавяне на ръста като „съществено“. И именно тази дума тревожи много от инвеститорите, смята анализаторът на J.P.Morgan Дъг Анмут. Той припомни, че и преди отчета анализаторите са очаквали забавяне на ръста с 15 на сто през следващата година.

Що се отнася до обещанието на Facebook за "агресивно" инвестиране, то най-вероятно ще се отплати в по-дългосрочен план, смята експертът на PiperJaffray Джийн Мънстър.

Дори и след негативната прогноза, анализаторите продължават да бъдат изключително оптимистично настроени по отношение на Facebook. Едва двама от общо 50-те анализатори, покриващи компанията, препоръчват продажба на акции, отбелязва Forbes.

Колкото до Закърбърг, дори и след вчерашния спад, той продължава да бъде петият най-богат човек на планетата, а състоянието му възлиза на 52 млрд. долара.