Филип Карът може и да не е от най-известните имена в инвестиционните среди, но без съмнение заслужава да бъде отбелязано. Самият Уорън Бъфет се отнася към него с огромно уважение и го определя като един от своите герои.

И това не е случайно, тъй като Карът е един от най-големите привърженици на любимия на Бъфет дългосрочен инвестиционен подход.

Карът основава един от първите инвестиционни фондове в САЩ, който днес е мултимилиарден финансов гигант, пише британският вестник Daily Telegraph в свой материал, посветен на инвеститора. Карът не престава да търгува до своята смърт, която го застига на преклонната възраст от 101 години. Навлизането му в света на инвестициите обаче става благодарение на случайно дочут разговор.

Роденият през 1896 година Карът е единственото дете в семейството на адвокат и социална работничка. Макар че родителите му имат добри доходи, те не са достатъчно вещи в управлението на семейните финанси. Затова още на 16-годишна възраст Карът осъзнава, че ако иска да натрупа богатство, той трябва да разчита на себе си.

През 1924 г. Карът започва да инвестира с пари на своето семейство и приятели, които са забелязали умението му да открива печеливши акции. Той често игнорира анализаторите на Wall Street и проучва сам компаниите, в които смята да инвестира.



Преди да се отдаде изцяло на инвестициите обаче, през 1922 г. Карът постъпва на работа като журналист в новооткритото седмично списание Barron’s, което днес се смята за основоположник на съвременната финансова журналистика. Там той пише едни от първите публикации на тема „стойностно инвестиране“, а през 1930 г. доразвива тази концепция в своята книга The Art of Speculation.

Точно по време на престоя му в Barron's идва и щастливата случайност, вдъхновила инвестиционната му кариера. Един ден Карът случайно дочува идея за нов тип инвестиционна компания – взаимен фонд от отворен тип. Идеята е на един от бъдещите основатели на фонда Шърман Адамс, който посещава офиса на Barron's през този ден.

Въпросният фонд - Massachusetts Investors Trust – е основан с 50 000 долара през 1924 г. Фондът съществува и до днес и управлява активи на стойност 3.4 милиарда долара. Идеята на Адамс води до нещо много по-голямо, вдъхновявайки Карът да стартира своя собствена инвестиционна компания.

През 1928 година Карът основава Pioneer Fund, който впоследствие става Pioneer Investments. В наши дни фондът има клонове в 28 страни по света и управлява активи на стойност от близо 250 млрд. долара.

Началото обаче е трудно. Само година след основаването на компанията идва и крахът на Уолстрийт (1929 г.), който бележи и началото на Голямата депресия в САЩ. Въпреки това Карът успява да преведе умело компанията както през периода на рецесия, така и през годините на Втората световна война.

Връзката на Карът със семейство Бъфет датира от 40-те години на миналия век. По това време основателят на Pioneer Investments често посещава бащата на Уорън Бъфет – Хауърд, с когото обменят инвестиционни идеи.

По-късно Карът придобива дял в компанията на Уорън Berkshire Hathaway и това се превръща в най-успешната му инвестиция. Той купува акциите през 60-те на цена от 400 долара за брой, защото е впечатлен от управлението на Бъфет. Днес акциите на Berkshire се търгуват на единична цена от над 220 000 долара.

Друга негова инвестиция е в компанията Greif Bros Cooperage Corporation, която му е препоръчана от Хауърд Бъфет. Това е и идеален пример за любимия тип инвестиции на Карът, който винаги търси стабилни бизнеси, в които да инвестира на разумна цена. Карът държи дял в компанията за бъчви в продължение на 48 години.

„Моята стратегия е изключително проста,“ пише Карът в The Art of Speculation. „Купувам акции в добри компании на разумна цена и след това не ги пипам.“