Българска или арабска компания може да е инвеститор на проект за реконструкция на международното летище в татарстанската столица Казан, съобщава РИА Новости, позовавайки се на Илдус Фасхутдинов, министър на транспорта и пътната мрежа на Татарстан.

Фасхутдинов споменал пред журналисти, че от българска страна инвеститорът може да е Химимпорт.

Според него преките претенденти на варненската икономическа група са компании от Обединените Арабски Емирства. Да се споменават имена на другите инвеститори засега е рано, но бъдете сигурни, че такива има, допълнил Фасхутдинов. Той уточнил, че реконструкцията на летището не означава, че то ще бъде продавано.

Транспортният министър уточнил, че името на инвеститора ще е ясно до средата на следващата година.

По думите на Искандер Муфлиханов, съветник на премиера на Татарстан Рустам Минниханов по вътрешноикономическите въпроси, в изпълнението на инфраструктурния проект ще участват повече фирми от различни страни.

Финансирането на проекта е по линия на публично-частно партньорство. Сумата на инвестицията предстои да се уточни след избора на проекта за реконструкция.

По всяка вероятност Световната банка ще бъде главен консултант по изпълнението на проекта.

По първоначални изчисления проектът по реконструкция на международното летище “Казан” възлиза на приблизително 40-50 млн. долара.

През деня акциите на Химимпорт поскъпнаха с 0.66%, до средните 16.87 лв. и обем от 81 162 изтъргувани книжа.