С решение на Съвета на директорите на Капитан Дядо Никола АД-Габрово е прието дружеството да кандидатства за сключване на договор за банков заем пред ТБ Райфайзенбанк АД-София в размер на 1 млн. евро, съобщи БФБ - София.

Заемът представлява овърдрафт по разплащателната сметка на дружеството, предназначен за оборотни средства за срок от 1 година, с възможност срокът за ползване и издължаване на кредита да се удължи с още една година.

С оглед кандидатстването, за получаване на горепосочения овърдрафт, Съветът на директорите е приел решение да бъдат предложени като обезпечения движими и недвижими имоти на дружеството.

Обезпеченията включват: договорна ипотека върху недвижими имоти, собственост на дружеството, намиращи се в Габрово, представляващи производствени и складови сгради; запис на заповед за сумата 1 млн. евро с падеж 24 месеца; особен залог върху ДМА - машини и оборудване - общо 10 броя.

От Капитан Дядо Никола уточняват, че овърдрафтът ще бъде използван във връзка и при осъществяване на обичайната дейност на дружеството, съгласно предмета му на дейност, като в сделката няма да участват заинтересовани лица.

През октомври 2006 г. дружеството сключи договор за инвестиционен кредит в размер на 3 млн. евро, като със средствата бе обявено, че ще бъдат закупени 40 броя щприц-машини за производство на свързващи части.

Капитан Дядо Никола е с предмет на дейност производство на тръби от непластифициран поливинилхлорид и съединителни части за тях, преработка на полиолефини и полимери по метода на шприцване и екструдиране за промишлеността, селското стопанство и бита. Мажоритарен акционер с 67 на сто от капитала е Niccoren LLC.

Днес акциите на дружеството отчетоха леко понижение с 0.15% до средна цена от 100.35 лв. за брой.