Казанлъшкото Техмаш ООД изпрати до Българска фондова борса уведомление за търгово предложение за обратно изкупуване на дяловете на миноритарните акционери на Зино АД. Предложената цена е 1.55 лв. за акция.

Техмаш контролира 91.68% (38 689 акции) от капитала на публичната компания от Казанлък. Обект на предложението са 3 509 броя ценни книжа. Търговият предложител възнамерява да отпише компанията от публичния регистър на КФН.

Комисията за финансов надзор все още не е взела становище по предложението.

Танчо Михайлов, в лицето на мажоритарен акционер на Ино АД, също отправи търгово предложение към миноритарите на компанията. Офертата за обратно изкупуване на останалите 3 509 книжа е за 1.67 лв. за акция.

Танчо Михайлов, който държи 91.68% от капитала на Ино АД, също възнамерява да отпише компанията от публичния регистър. КФН предстои да се произнесе по предложението.

Упълномощеният инвестиционен посредник по сделките е Евро Финанс.

Публичното дружество Зино АД бе преобразувано чрез отделяне по смисъла на чл. 262в от ТЗ на новоучредено дружество Ино АД в края на миналата година. Новообразуваното дружество пое част от активите и пасивите на Зино АД.

Срещу всяка акция от капитала на Зино АД всеки акционер (към 8 декември 2006 г.) придоби една акция от капитала на Ино АД.

Последните и единствени сделки в историята на новообразуваните Зино АД и Ино АД са регистрирани на 11 септември. Тогава са изтъргувани 21 019 книжа на Зино АД срещу 1.30 лв. Колкото до Ино АД са разменени19 692 акции срещу 1.39 лв.